Mainos

Vain joka kymmenes autoilija antaa tilaa jalankulkijalle suojatiellä

Autoilijat tekevät rikkomuksia suojateiden läheisyydessä. Onnettomuuksia syntyy myöskin ylinopeuksien vuoksi. Koulujen alkaessa Liikenneturva haluaa kiinnittää erityishuomiota liikenneturvallisuuteen.

Liikennesääntöjen mukaan autoilijan on annettava tietä suojatielle astumassa olevalle jalankulkijalle. Liikenneturvan keväällä tekemän tutkimuksen mukaan säännön tuntee 95 prosenttia autoilijoista, mutta vain joka kymmenes noudattaa sitä.

Yhtä hyvin autoilijat tietävät, ettei suojatien eteen pysähtynyttä autoa saa ohittaa pysähtymättä. Tätäkin sääntöä rikotaan jatkuvasti, vaikka rikkomus on niin vakava, että se voi johtaa välittömään ajokortin hyllyttämiseen. Suojatiellä kuoli viime vuonna yhteensä 19 ja loukkaantui 419 jalankulkijaa. Kaikkiaan viime vuonna kuoli 62 ja loukkaantui 867 jalankulkijaa.

Koulujen alkaessa Liikenneturva haluaa Ajetaan ihmisiksi -kampanjassaan kiinnittää erityishuomiota kevyen liikenteen turvallisuuteen. Ensi viikolla liikenteeseen tulee lähes 600 000 koululaista. Heistä ekaluokkalaisia on kymmenisen prosenttia ja esikoulun aloittajia lähes yhtä paljon. Läheskään kaikki kunnat eivät järjestä esikoululaisille koulukuljetusta joten osa heistä kulkee liikenteessä. Liikenne on lasten tapaturmakuolemien yleisin syy. Viime vuonna 6-14-vuotiaita lapsia kuoli liikenteessä 14 ja loukkaantui 625.

Pienikin nopeuden muutos on ratkaiseva törmäyksessä


Noin 60 prosenttia kaikista henkilövahinkoihin johtaneista onnettomuuksista tapahtuu taajamissa. Kevyen liikenteen onnettomuuksista taajamissa tapahtuu 80-90 prosenttia. Vaarallisimpia ovat risteystilanteet. Liikenneturvan mukaan tehokkain ja taloudellisin keino vähentää onnettomuuksia erityisesti taajamissa on ylinopeuksien karsiminen.

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan suojatiestä kertova liikennemerkki tunnetaan hyvin, mutta peräti kolmannes autoilijoista ei tunnistanut suojatien ennakkovaroitusmerkkiä. Auton ratissa 5-10 kilometrin muutosta tuntinopeudessa ei juuri huomaa, mutta törmäystilanteessa se voi olla ratkaiseva jalankulkijan tai pyöräilijän kannalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.