Vain jäävuorenhuippu laihdutuslääkkeistä tutkitaan

Suomeen tuodaan jatkuvasti sekä EU:sta että EU:n ulkopuolelta erilaisia ravintolisiä ja laihdutusvalmisteita, joiden turvallisuutta ja lainmukaisuutta ei juuri valvota.

Myytävät tuotteet pitää ilmoittaa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan, mutta muita velvoitteita ei ole.

Kaikki maahantuotavat erät eivät kirjaudu mihinkään, ja tilastoitavienkin tuotteiden luokitus on niin moninainen, ettei selkeää kuvaa tuotteista muodostu.

Ravintolisiä valvotaan lähinnä tullilaboratorion pistokokein. Vuosina 2007-2011 tutkittiin 549 erää, joista kolmanneksessa oli huomautettavaa. Pahimpina suuret raskasmetallipitoisuudet, pienimpinä pakkausmerkintävirheet.

Tullilaboratorion tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen arvioi, että vain muutama prosentti maahan tuotavista tuhansista ravintolisistä tutkitaan.

– Ilman muuta tutkituksi tulee vain jäävuoren huippu, summaa Siivinen.

Markkinoilta vedetään ravintolisiä vuosittain

Jos vakavia virheitä havaitaan, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira voi määrä tuotteet takaisinvedettäväksi. Evira on määrännyt markkinoilta vedettäväksi 47 ravintolisää vuosina 2006-2011.

Ravintolisien markkinoilta poistamisen yleisimpiä syitä ovat määräysten vastainen säteilytys sekä myrkyllinen aine tai raskasmetalli. Uuselintarvike on myös toistuva syy.

Uuselintarvike on määritelty EU:ssa tuotteeksi, jonka käyttö ihmisravinnoksi on ollut EU:n alueella hyvin vähäistä ennen toukokuuta 1997 ja lisäksi täyttyy yksi tai useampi neljästä lisämääritelmästä. Evira pitää hyväksymättömän uuselintarvikkeen päästämistä markkinoille vakavana virheenä.

Kauppa silti vilkasta

Ravintolisien monista ongelmista huolimatta niiden kauppa on vilkasta. Tullilaboratoriosta muistutetaankin valmisteiden käyttäjiä siitä, ettei ravintolisiä pidä ostaa mistä tahansa.

– Turvallisimpia ovat vakiintuneiden toimijoiden kaupat, sillä totta kai heidän intressissään on myydä turvallisia tuotteita, sanoo Siivinen.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että vakiintuneen toimijan kiinteä kauppa on varmin ostospaikka ravintolisille ja suurimmat riskit liittyvät ulkomaisiin nettikauppoihin.

– Toki poikkeuksia on joka suuntaan, Siivinen lisää.

Lue myös:

    Uusimmat