Mainos

Vain harvassa Kiinan suurkaupungissa terveellinen hengitysilma

Kiina ei ole kyennyt vähentämään saastuttamistaan, kuten se on luvannut.

Maailman suurin saastuttaja on luvannut vähentää päästöjään 40-45 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Tavoite on kuitenkin karkaamassa käsistä vahvana jatkuvan talouskasvun myötä.

Jos Kiinan talous kasvaa nykyistä noin 7,5 prosentin vauhtia vielä vuosikymmenen loppuun, merkitsee se samalla sitä, että maan energiankulutus kasvaa monikertaisesti.

Kiina on asettanut talouskasvun kaiken muun edelle. Se aikoo mm. nelinkertaistaa bruttokansantuotteensa vuoteen 2020 mennessä. Tämä merkitsee sitä, että päästöt kasvavat samaan aikaan 50–70 prosenttia.

Kiina puhuu hiilenpolttamisen vähentämisestä, mutta rakentaa samaan aikaan satoja uusia hiilivoimaloita. Maan energiankulutus on edelleen tuhlailevaa eikä se tule laskemaan 20 prosenttia vuoteen 2015 mennessä, kuten on luvattu.

60 prosenttia pohjavesistä on saastuneita

Kiinan ympäristöministeriön tuoreesta raportista käy ilmi, että 113 suurkaupungista vain 27 täyttää terveellisen hengitysilman arvot. Myös Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vain yksi prosentti Kiinan kaupungeista täyttää sen käyttämät terveellisen ilman standardit.

Kun ilman PM 2,5 -arvo ylittää 100:n rajan, on se epäterveellistä hengittää. Esimerkiksi Pekingissä mitattiin tänään arvoksi 228.

Pääkaupungissa alettiin julkaista PM 2,5 -arvoja vasta viime vuoden lopulla. Kiinalaisviranomaiset vaativat tätä ennen ulkomaalaisia lähetystöjä lopettamaan saastearvionsa maan sisäisiin asioihin puuttumisena.

Ympäristöministeriön raportista käy lisäksi ilmi, että maan valtajoista 30 prosenttia on saastuneita ja pohjavesistä jopa 60 prosenttia. Sen sijaan maaperän saastumisesta ei puhuttu mitään. Raskasmetallit ovat saastuttaneet viljelysmaita miljoonia hehtaareja. Tämän vuoksi mm. viljaa joudutaan tuhoamaan joka vuosi yli 10 miljoonaa tonnia.

Vaikka ympäristöongelmista puhutaan Kiinassa entistä enemmän, ovat viranomaiset yhä haluttomia julkaisemaan keskeisimpiä lukuja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.