Mainos

Vain harvalla lapsella epämiellyttäviä nettikokemuksia

Valtaosa lapsista ja nuorista kokee, etteivät he ole törmänneet internetissä itselleen epämiellyttäviin kokemuksiin. Tuoreen eurooppalaistutkimuksen mukaan vain 12 prosenttia lapsista on kokenut nettikiusaamista tai nähnyt jotain inhottavaa.

Tähän laskettiin muun muassa seksuaaliset viestit tai muu haitallinen materiaali.

Kiusaamista kertoi kokeneensa viisi prosenttia lapsista. Lapset kokivatkin vastenmieliset sisällöt kiusaamista haitallisimmiksi.

Tutkimuksen mukaan turvallista netin käyttöä pitäisikin opettaa yhä nuoremmille lapsille. Esimerkiksi 11-12-vuotiailta puuttuu usein perustietoja siitä, kuinka suojata yksityisyytensä tai torjua epäasialliset yhteydenotot.

Maiden välisessä vertailussa suomalaislapset kertovat hallitsevansa eniten erilaisia internetin käyttöön liittyviä turvataitoja. He ovat kohdanneet myös keskimääräistä enemmän internetin riskejä, mutta asia ei ole vaivannut heitä erityisen paljon.

- Julkinen keskustelu pyörii enemmän ongelmien ympärillä, eikä lapsia ole kuultu. Nyt kun lapsia on kuultu, internet näyttää huomattavasti turvallisemmalta kuin mitä aikuisten silmin voi ajatella, arvioi tutkijatohtori Reijo Kupiainen Tampereen yliopiston tiedotusopinlaitokselta.

Kupiainen korostaa, että ongelmiakin on, ja että niitä ei pidä lakaista maton alle.

- Tämänkin tutkimuksen valossa näyttää siltä, että lapset menevät koko ajan nuorempina nettiin, joten resursseja, valvontaa ja mediakasvatusta pitää suunnata nuorempiin ikäluokkiin, Kupiainen opastaa.

EU kids online -tutkimukseen haastateltiin 23 000:ta 9-16-vuotiasta lasta ja nuorta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.