Mainos

Vain harva pääsee sähkösavukkeilla eroon tupakasta – käyttö yleistyy nopeasti

Vuonna 2014 eurooppalaisista 12 prosenttia on vähintään kokeillut sähkösavukkeita, ja kaksi prosenttia käyttää niitä. Kokeilijoiden määrä on kasvanut nopeasti, sillä vuonna 2012 luku oli seitsemän prosenttia.

Nuoret ovat vanhempaa väestöä kiinnostuneempia sähkösavukkeista, sillä 15–24 vuotiaista 13 prosenttia on ainakin kokeillut sähkösavukkeita. Yli 55-vuotiaissa osuus oli 3 prosenttia. Luvut selviävät Eurobarometri-tutkimuksesta.

Suomalaisista 13 prosenttia on vähintään kokeillut sähkösavukkeita.

– Vaikka kokeilijoita on paljon, päivittäinen käyttö on vähäistä, kertoo tutkija Otto Ruokolainen Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta.

Sähkösavukkeilla yritetään lopettaa...

Yleisin syy sähkösavukkeiden käytön aloittamiseen oli halu vähentää tai lopettaa tupakointi. Sähkösavukkeiden käyttäjistä 67 prosenttia nimesti tämän yhdeksi käytön syyksi.

Muita syitä aloittamiseen oli halu tupakoida paikoissa, joissa normaali tupakointi ei ollut mahdollista, sekä sähkösavukkeiden tyylikkyys.

... mutta vain harvaa onnistaa

Vain 14 prosenttia onnistui sähkösavukkeiden avulla lopettamaan täysin. 13 prosenttia onnistui lopettamaan joksikin aikaa ja 21 prosenttia onnistui vähentämään tupakointiaan.

Kuitenkin 49 prosenttia vastanneista kertoi, etteivät sähkösavukkeet auttaneet heitä vähentämään tai lopettamaan tupakointia. Neljällä prosentilla tupakointi lisääntyi.

– Näyttää siltä, etteivät sähkösavukkeet ole tehokas apukeino tupakoinnin lopettamiseen, Ruokolainen toteaa.

Hän suosittelisi korvaustuotteita, kuten nikotiinipurukumia.

– Nikotiinikorvaustuotteet ovat tutkitusti tehokkaita ja turvallisia lääkkeitä, sähkösavukkeilla ei tällaisia tutkimuksia ole vielä tehty.

Aloittavatko nuoret tupakoinnin sähkösavukkeilla?

Asiantuntijat ovat huolissaan, aloittavatko nuoret tupakoinnin sähkösavukkeilla. 15–17-vuotiaista tupakoitsijoista 1 prosentti käytti ensimmäisenä nikotiinia sisältävää sähkösavuketta, mutta kolme prosenttia nikotiinittomia sähkösavukkeita.

– Osuudet eivät ole suuria, mutta sähkösavuke onkin uusi tuote. Olisivatko nämä nuoret kokeilleet lainkaan, jos eivät olisi kokeilleet sähkösavuketta, Ruokolainen pohtii.

Ei haitaton tuote

Vuonna 2012 EU-kansalaisista 27 prosenttia piti sähkösavukkeita haitallisena käyttäjälle. Vuonna 2014 luku oli 52 prosenttia. Suomalaisista sähkösavukkeita pitää haitallisena 70 prosenttia.

– Tutkimusten perusteella on todettu, että sekä sähkösavukkeiden nesteissä että niiden höyryssä on haitallisia aineita. Ei siis voida sanoa, että kyseessä olisi haitaton tuote, Ruokolainen kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.