Mainos

Vaimoksi 14-vuotiaana, äidiksi vuotta myöhemmin

Nigerian 200 koulutyttöjen sieppaus on ikävä muistutus siitä, miten yleisiä lapsiavioliitot maailmassa edelleen ovat. MTV Uutiset tapasi bangladeshilaisen 15-vuotiaaFatiman, joka on jo äiti.

Keskisen Afrikan lisäksi lapsiavioliitot ovat edelleen yleisiä mm. Bangladeshissa, jossa yli 60 prosenttia tytöistä joutuu avioliittoon ennen 18-vuotispäiväänsä.

Nigeriassa Boko Haram -islamistikapinalliset ovat uhanneet myydä 15-18-vuotiaat nigerialaistytöt orjiksi tai lapsimorsiamiksi mahdollisesti naapurimaihin Tsadiin ja Kameruniin.

Fatiman elämässä on tapahtunut enemmän kuin yhdellekään teini-ikäiselle soisi. Vuoden päivät hän ollut vaimo ja kolmisen kuukautta äiti. Nyt hän elää myös asumuserossa.

– Perheelläni tuli riitaa sulhaseni kanssa minusta maksetuista myötäjäisistä, kertoo Fatima.

Fatima asuu syrjäisessä kylässä Pohjois-Bangladeshissa, seudulla, jossa lapsiavioliitot ovat valitettavan yleisiä. Tyttöjen avioliitot ovat porautuneet syvälle kulttuuriin. Mitä aiemmin tytöt naitetaan, sitä vähemmän vanhemmat joutuvat heistä maksamaan myötäjäisiä.

Vaikka Fatiman avioliitto on nyt ongelmissa, hän ei edes ajattele eroa yli kymmenen vuotta vanhemmasta miehestään.

– Sellainen ei kuulu avioliittoon. Vaikka minulla ei ole enää aikaa ystävilleni ja koululle, aion muuttaa takaisin sulhaseni luo, kunhan saamme asiat setvittyä, Fatima vakuuttaa.

Eniten lapsiavioliittoja

1) Niger

2) Tsad

3) Keski-Afrikan Tasavalta

4) Bangladesh

5) Guinea

6) Mosambik

7) Mali

8) Burkina Faso

Lähde: International Center for Research on Women

Osa taistelee vastaan

19-vuotias Lipi on onnekas. Kun tytön isoäiti tuli kertomaan tytölle avioliittosuunnitelmista, hän oli kuullut jo etukäteen toisenlaisesta vaihtoehdosta.

– Itkin valtavasti, mutta onnekseni olen ollut pienestä pitäen mukana kehitysjärjestöjen toiminnassa. Sieltä sain tukea, sanoa ei ja jatkaa elämääni lapsena enkä jonkun vaimona, sanoo Lipi.

Lipin kaltainen tyttö on kuitenkin poikkeus vahvan kulttuurin edessä. Nyt hän käy koulua ja valmistuu vuoden kuluttua.

– En edes harkitse avioliittoa ennen kuin saan opintoni päätökseen.

Käytännössä Lipin päättäväisyys tarkoittaa, että hän ei ole joutunut hylkäämään omaa ystäväpiiriään ja perhettään eikä varsinkaan synnyttämään liian nuorena. Useimmat naimisiin joutuvat tytöt tulevat avioiduttuaan heti raskaaksi, mikä puolestaan saattaa olla monelle aviomiehelle syy ottaa uusi vaimo.

– Synnytykset nuorella iällä saavat tytöt usein hyvin huonokuntoisiksi. Miehet puolestaan menettävät silloin mielenkiintonsa vaimojaan kohtaan ja ottavat uuden vaimon, kertoo lapsiavioliittoja vastaan taisteleva aluejohtaja Shakawat Liton Goaldihin alueelta.

Juuri näistä syistä Lipi ei haaveile naimisiinmenosta ennen vuotta 2020, ja nykyään hänen perheensäkin tukee häntä tässä päätöksessä

Toimittaja vieraili Bangladeshissa yhteistyössä Plan-kehitysyhteistyöjärjestön kanssaMainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.