Mainos

Vaikuttaako gps:n käyttö aivojesi toimintaan?

Viime vuosina yleistyneiden gps-navigointilaitteiden käytöllä saattaa olla yllättäviä vaikutuksia. Apulaisprofessori Véronique Bohbot Montrealin Douglas-instituutista arvelee, että entistä useampi ihminen tulee kärsimään tulevaisuudessa aivojen hippokampuksen pienentymisestä. Hippokampuksen pienemisen seurauksena yhä harvempi osaa suunnistaa oikein.

Bohbot on tullut tunnetuksi aivoja ja navigointia käsittelevistä tutkimuksistaan. Hän kommentoi Taloussanomille olevansa tilanteesta erittäin huolestunut.

Hippokampus osallistuu suunnistamista koskeviin tehtäviin, mutta gps:n myötä sen kuormitus vähenee ja se pienenee. Bohbot ei väitä, että gps:n käyttö olisi ainoa syy aivojen hippokampuksen supistumiseen, mutta hänen mukaansa navigointilaitteet voivat pahentaa tilannetta.

Kognitiotieteen professori Christina Krause Helsingin yliopistosta ei ole yhtä huolissaan. Krause sanoo Taloussanomissa olevan selvä asia, että laitteet muokkaavat ihmisiä.

Usein liikkuminen ei ole hippokampusta stimuloivaa. Moni esimerkiksi kulkee tuttua reittiä töihin vuoden jokaisena päivänä.

Apulaisprofessori Bohbotkaan ei ole navigaattoreita vastaan. Hänen mukaansa pelkästään niiden varaan ei kuitenkaan tulisi ripustautua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.