Vaikka monarkia kukoistaa, Britannian johtaminen on nykyisten kriisien keskellä valtaisa urakka ennestään epäsuositulle Charlesille: "Yhdelle ihmiselle mahdotonta"

Britannian uudella kuninkaalla on brittitutkijan mukaan suuri urakka yrittäessään jatkaa Elisabetin työtä 1:58
Vaikka mielipidemittauksissa monarkia nauttii brittiläisten suosiota, on kuningas Charles III ollut kaukana suosion kärjestä..

Britanniassa on alkanut suruaika kuningatar Elisabetin poismenon myötä. Kuningas Charles III saapui perjantaina Buckingham Palaceen ensimmäistä kertaa kuninkaana. Lauantaina puoliltapäivin Suomen aikaa hänet julistetaan virallisesti kuninkaaksi. Voit seurata tilaisuutta suorana MTV Uutiset Livessä.

Windsorin linna ja Buckingham Palace täyttyi kukkamerestä, kun kansalaiset halusivat muistaa Britannian pitkäikäisintä ja -aikaisinta hallitsijaa.

Myös brittiparlamentti piti perjantain istuntonsa aluksi hiljaisen hetken.

Pääministeri Liz Truss kuvaili Elisabetia ”suurimpana johtajina, joita maailma on koskaan tuntenut.” Kruununperimysjärjestys on siirtynyt pykälän eteenpäin.

Kuningattaren poismenoa seuraa pitkä suruaika ja joukko erilaisia seremonioita – Mitä lähipäivinä on odotettavissa? 2:24
Kuningattaren poismenoa seuraa pitkä suruaika ja joukko erilaisia seremonioita – Mitä lähipäivinä on odotettavissa?

Charlesista tulee neljäntoista muun valtion päämies. Kuningatar Elisabetin viimeinen leposija tulee olemaan Windsorin linnan alueella.

Kuningas Charlesin suosiosta ei olla Isossa-Britanniassa kuitenkaan yhtä varmoja kuin esimerkiksi herttua Williamin ja herttuatar Catherinen suosiosta. Vaikka mielipidemittauksissa monarkia nauttii brittiläisten suosiota, kuningas Charles on kuninkaallisista ollut kaukana kärjestä.

Britannialla vaikeat ajat edessä

Britanniaa myllertävät tällä hetkellä monet asiat. Rakastetun kunigattaren poismenoa edelsi uuden pääministerin valtaannousu, ennätyskorkea inflaatio, energiakriisi ja julkisen terveydenhuollon surkea tilanne. Helppoja aikoja tuskin on edessä.

– Sanoisin, että yhdelle ihmiselle on tällä vuosisadalla lähes mahdotonta ilmentää niitä kaipauksia, ahdistuksia ja identiteettejä yhteiskunnassa, joka on valtavan eri ja monimuotoinen, toteaa historian tutkija Matthew Dennison.

Yli kaksi kolmasosaa briteistä kuitenkin kannattaa monarkiaa yli valtion päämiehen. Erityisen innokkaasti monarkiaa kannattavat eläkeläiset, mutta myös työikäisistä valtaosa kannattaa kuninkaallisia. Alas on tultu kuitenkin huippuvuosista.

Kuningattaren poismenoa seuraa pitkä suruaika ja joukko erilaisia seremonioita – Mitä lähipäivinä on odotettavissa? 2:24

Lue myös:

    Uusimmat