"Vaikea luoda työuraa nuorena, jos ei saa ensimmäistäkään työpaikkaa"

Hallitus haluaa opiskelijoiden valmistuvan entistä nopeammin, jotta työuria saataisiin pidennettyä sekä alku- että loppupäästä. Samaan aikaan työttömyysluvut paljastavat, että nuorisotyöttömyys pahenee hurjaa vauhtia. Tilastokeskuksen mukaan 15–24-vuotiaiden nuorten työttömyysaste oli lokakuussa 19,6 prosenttia.

Opiskelijoiden lisääntyvä epävarmuus näkyy selvästi myös Suomen ammattiin opiskelevien liitossa, kertoo liiton puheenjohtaja Susanna Haapalainen.

- Kyllä paljon epävarmuutta on ilmassa. Paljon kysytään, mitä kannattaa lähteä opiskelemaan ja oliko tämä valitsemani ala nyt työllistymisen kannalta oikea, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Haapalainen kertoo.

- Nykytilanteessa on paljon ristiriitaisuuksia. Pitäisi valmistua nopeammin, mutta sitten taas ensimmäisen työpaikan saaminen ja työuran alkaminenkaan ei ole mitenkään taattua. Siinä on vastavalmistunut tosi hankalassa asemassa. Mielestäni kyse ei ole siitä, että nuoret olisivat nirsoja. Töitä ei vain ole tarjolla.

Samoilla linjoilla on Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen Cimon apulaisjohtaja Samu Seitsalo

- Nyt on siinä mielessä kierre, että työnantajat arvostavat työkokemusta, mutta mistä saa työkokemusta, jos ei saa sitä ensimmäistäkään työpaikkaa?

- Tilannetta ei osata katsoa niin laajasti kuin pitäisi. Olisi tärkeää lisätä työelämäyhteistyötä, jolloin nuoret saisivat jo opiskeluaikana työkokemusta ja luotua kontakteja työelämään, Haapalainen painottaa.

Peruskoululla todella iso merkitys

Vaikka parantamisen varaa yhä on, Haapalainen ja Seitsalo näkevät suomalaisen koulutusjärjestelmän myös kehittyneen paljon.

- Nykyisessä koulutusjärjestelmässä on se etu, ettei se sulje mitään ovia. Yhteiskunnassamme nuoret joutuvat jo hyvin varhain tekemään isoja päätöksiä, mutta suuntaa voi myös vaihtaa. Enää ei löydy sellaisia pussinperiä, ettei pääsisi eteenpäin. Ammattikoulustakin pääsee yliopistoon, Haapalainen ja Seitsalo pohtivat.

Peruskoulun opinto-ohjauksella ja terveydenhuollolla on iso merkitys uravalinnan tekemisessä ja syrjäytymisen ehkäisyssä.

- Opintojen ohjaus ja perusterveydenhuolto ovat erittäin tärkeässä roolissa. Jos panostaisimme näihin, nuoret saisivat paremmin tietoa päätöstensä tueksi, sanoo Haapalainen.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat