Mainos

Vaihtotaseen ylijäämä taas ennätystasolla

Vaihtotaseen ennätyssuuri ylijäämä tuli viime vuonna tavarakaupasta. Palvelutase, tuotannontekijäkorvausten tase ja tulonsiirtojen tase jäivät alijäämäisiksi.

Suomen vaihtotaseen ylijäämä on palannut ennätystasolle. Suomen Pankki kertoi, että viime vuoden vaihtotaseen ylijäämä oli 10,27 miljardia euroa, kun edellisen kerran 12 kuukauden liukuvana summana laskettu vaihtotaseen ylijäämä ylitti 10 miljardin euron ennätystason alkuvuodesta 2001.

Loppuvuodesta 2001 ja alkuvuodesta 2002 vaihtotaseen ylijäämä kävi 9 miljardin tasolla, joten kovin suuresta notkahduksesta ei ole ollut kyse. Viime vuoden vaihtotaseen ylijäämä oli 0,66 miljardia euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Joulukuussa vaihtotase oli 1,36 miljardia euroa ylijäämäinen. Kuukausiluku oli vuoden toiseksi korkein marraskuun jälkeen.

Marraskuussa 2 miljardin euron tasolle yltänyttä ylijäämää selittävät suuret aluskaupat. Vaihtotaseen viime vuoden ylijäämä tuli tavarakaupasta, sillä palvelutase, tuotannontekijäkorvausten tase ja tulonsiirtojen tase jäivät alijäämäisiksi. Tavarakauppaa mittaava kauppatase nousi 13,86 miljardia ylijäämäiseksi eli selvästi vaihtotaseen yläpuolelle. Eniten alijäämää kertyi palveluista, joiden tase oli 2,41 miljardia euroa miinuksella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.