Mainos

Vaihtotaseen ylijäämä oli 37,3 miljardia

Suomen vaihtotaseen ylijäämä oli joulukuussa 4,4 miljardia ja koko viime vuonna 37,3 miljardia, ilmenee Suomen Pankin julkistamista maksutasetiedoista. Marraskuussa vaihtotaseen ylijäämä oli 3,9 miljardia markkaa.

Viime vuoden ennätysmäiseen ylijäämään vaikutti erityisesti tavarakaupan 57 miljardin markan ylijäämäisyys, mutta myös palvelutase oli 3,6 miljardia markkaa ylijäämäinen. Pääomankorvausten tase oli sen sijaan 15 miljardia markkaa alijäämäinen. Korkomenot olivat samansuuruiset kuin vuotta aiemmin, mutta osinkomenot kasvoivat ulkomaisen osakeomistuksen myötä. Pääomansiirrot EU:n rahastoilta olivat viime vuonna 0,9 miljardia markkaa.

Pääoman liikkeet olivat joulukuussa 2 miljardia markkaa tuontivoittoiset, mutta koko vuoden aikana pääoman nettovienti Suomesta ulkomaille oli 18,2 miljardia markkaa. Suomalaisten yritysten suorat sijoitukset ulkomaille olivat 105,9 miljardia markkaa, ulkomaisten yritysten suorat sijoitukset Suomeen 59,4 miljardia markkaa ja ulkomaalaisten arvopaperisijoitukset pörssiosakkeisiin 47 miljardia markkaa. SP:n mukaan suorien ja arvopaperisijoitusten poikkeukselliseen määrään vaikuttivat MeritaNordbanken- ja StoraEnso-fuusiot.

Valuuttavaranto oli joulukuun lopussa 51,6 miljardia markkaa eli 1,2 miljardia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suomen ulkomaiset saamiset olivat joulukuun lopussa 468,6 miljardia markkaa ja velat ulkomaille 941,6 miljardia markkaa. Velkoja oli siis 473 miljardia enemmän kuin saatavia. Pörssikurssien nousu nosti ulkomaalaisten hallussa olevien suomalaisosakkeiden markkina-arvoa 200 miljardilla markalla. Osakkeet ja muut oman pääoman ehtoiset erät pois lukien velkojen enemmyys supistui 20 miljardilla ja oli joulukuun lopussa 138 miljardia markkaa. Valtiolla oli ulkomaista velkaa joulukuun lopussa nettomääräisesti 175,2 miljardia markkaa eli 11,1 miljardia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.