Mainos

Vaihtotaseen ylijäämä 4,2 miljardia heinäkuussa

Vaihtotaseen ylijäämä kasvoi heinäkuussa. Vaihtotase oli Suomen Pankin keräämien tietojen mukaan heinäkuussa 4,3 miljardia markkaa ylijäämäinen, kun ylijäämä kesäkuussa oli 3,2 miljardia markkaa. Vuositasolla vaihtotaseen ylijäämä nousi 27,9 miljardiin markkaan, kun se kesäkuussa oli vuositasolla 24,2 miljardia markkaa. Tammi-heinäkuussa vaihtotaseen ylijäämä oli maksutasetilaston mukaan 15,5 miljardia markkaa. Vastaavaan aikaan vuosi sitten vaihtotaseen ylijäämä oli 9,7 miljardia markkaa.

Suomen ulkomainen nettovelka nousi heinäkuun lopussa 308,4 miljardiin markkaan. Valtion osuus velasta oli 197,9 miljardia markkaa. Nettovelka kasvoi kesäkuun lopusta lähes 23 miljardia markkaa. Kasvu johtui pääosin suomalaisten osakkeiden hintojen noususta.

Ulkomaalaisten hallussa olevien osakkeiden arvo nousi heinäkuussa runsaat 27 miljardia markkaa. Osakkeet ja muut oman pääoman ehtoiset erät pois lukien Suomen nettovelka oli heinäkuun lopussa 159,0 miljardia markkaa. Näin laskien nettovelka supistui kesäkuussa. Pääoman nettotuonti oli heinäkuussa kaikkiaan 1,5 miljardia markkaa. Pankit toivat pääomaa 5,1 miljardia markkaa. Valtio sen sijaan kuoletti ulkomaisia velkojaan nettomääräisesti 2,9 miljardia markkaa. Yritysten pääomavirrat olivat lievästi vientivoittoiset. Valuuttavaranto kasvoi 4,0 miljardia markkaa ja oli heinäkuun lopussa 64,5 miljardia markkaa.

Suorien sijoitusten pääoman nettovienti oli heinäkuussa 1,6 miljardia markkaa. Suomesta sijoitettiin ulkomaille pääomaa 1,5 miljardia markkaa, kun taas sijoitukset ulkomailta Suomeen supistuivat hieman.

Arvopaperisijoituksina pääomaa vietiin heinäkuussa nettomääräisesti 3,0 miljardia markkaa. Suomalaisten liikkeeseen laskemia joukkovelkakirjoja kuoletettiin ja ostettiin takaisin nettomääräisesti 6,2 miljardin markan arvosta. Markkamääräisiä joukkovelkakirjoja myytiin nettomääräisesti ulkomaille 2,4 miljardia markkaa ja osakkeita 1,3 miljardilla markalla. Lainapääoman nettovienti oli 4,8 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.