Mainos

Vaihtotaseen ylijäämä 2,6 miljardia

Metsän ja metallin vienti jatkui voimakkaana toukokuussa. Tavaroiden tuonti Suomeen sen sijaan supistui. Niinpä kauppatase oli 4,6 miljardia ylijäämäinen. Vuosi sitten ylijäämä oli 3,9 miljardia markkaa.

Ulkomaankauppatiedot perustuvat Suomen Pankin yrityksille tekemään kyselyyn. Sen mukaan toukokuulle ei ajoittunut mitään suuria yksittäisiä vientitoimituksia kuten laivoja, vaan viennin kasvu oli "normaalia".

Kauppataseen ylijäämän ansiosta myös vaihtotaseeseen kertyi toukokuussa 2,6 miljardia markkaa ylijäämää. Se on runsas miljardi enemmän kuin vuotta aiemmin. Huhtikuussa valtio maksoi velan korkoja 1,9 miljardilla, ja vaihtotase oli silloin runsaat miljardi markkaa miinuksella. Suomen Pankin maksutasetilaston mukaan tammi-toukokuussa vaihtotaseeseen kertyi ylijäämää 4,8 miljardia. Se on noin miljardi vähemmän kuin vuosi sitten.

Suomen Pankin tekemän yrityskyselyn mukaan tavaroita vietiin toukokuussa 15,5 miljardilla eli miljardilla enemmän kuin huhtikuussa. Tuonti sen sijaan supistui huhtikuun 11,3 miljardista vajaaseen 11 miljardiin. Kauppataseen ylijäämä tammi-toukokuussa oli 18,2 miljardia eli noin miljardin vähemmän kuin vuosi sitten.

Suomen ulkomainen nettovelka toukokuun lopussa oli 250 miljardia markkaa eli runsaat kuusi miljardia enemmän kuin huhtikuun lopussa. Kasvu johtui valuuttakurssien ja muiden arvostuserien muutoksista. Valtion osuus nettovelasta oli noin 188 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.