Mainos

Vaihtokelpoisten lääkkeiden hinnat laskevat yhä

Lääkevaihdon synnyttämä lääkkeiden hintojen alamäki jatkuu.

Vuodenvaihteessa halpenee taas liki parinsadan vaihtokelpoisen lääkkeen hinta, keskimäärin vähän yli 7 prosenttia.

Halpenevat lääkkeet kuuluvat niihin lääkeryhmiin, joissa lääkevaihdon synnyttämä hintakilpailu on ollut kovinta viime huhtikuun alusta lähtien. Suhteellisesti eniten halpenevat nyt eräät verenpaine-, mahahappo- ja allergialääkkeet sekä jotkut mikrobilääkkeet.

Lääkeyritykset tarkistavat lääkkeidensä hintoja myös ylöspäin. Vaihtokelpoisista lääkkeistä 22 lääkepakkauksen hinta nousee vuoden alussa. Korotukset ovat kuitenkin maltillisia, suurimmillaankin muutaman euron luokkaa.

Vaihtokelpoisia lääkkeitä on vuoden vaihteessa kaupan kaikkiaan 2 024, kun mukaan lasketaan eri pakkauskoot. Näistä noin 1 400 hinta on ns. hintaputkessa*, eli apteekki tarjoaa automaattisesti vaihtomahdollisuutta asiakkaalle ellei lääkäri ole vaihtoa kieltänyt.

Keskenään vaihtokelpoisiksi hyväksytyt lääkkeet ovat yhtä tehokkaita, turvallisia ja laadukkaita sekä biologisesti samanarvoisia. Niiden vaikuttavat aineet ja määrät sekä lääkemuodot (esim. tabletti tai kapseli) ovat samat, eli nämä eivät apteekissa tehdyssä lääkevaihdossa muutu. Lääke voidaan apteekissa vaihtaa vain, mikäli se on Lääkelaitoksen ylläpitämässä vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelossa.

Viime huhtikuussa alkaneen käytännön mukaan apteekki vaihtaa asiakkaan suostumuksella lääkärin määräämän lääkkeen tilalle hinnaltaan edullisemman vaihtokelpoisen lääkkeen, ellei lääkäri ole kieltänyt vaihtoa lääketieteellisistä tai hoidollisista syistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.