Mainos

Vaihtoehtoinen Lähi-idän rauhansuunnitelma julki

Israelin ja palestiinalaisten opposition laatima vaihtoehtoinen rauhansuunnitelma julkistetaan tänään Genevessä.

Lähi-idän ilmapiiriä

Israelin ja palestiinalaisten oppositio on laatinut vaihtoehtoisen rauhansuunnitelman Lähi-itään. Sveitsin hallitus on järjestänyt viralliset puitteet suunnitelman allekirjoitukselle, vaikka sopimustekstillä ei ole sen paremmin Israelin hallituksen kuin palestiinalaisjohdonkaan siunausta.

Suunnitelman mukaan Israel vetäytyisi lähes kokonaan Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueilta. Lisäksi Jerusalemin hallinta jaettaisiin Israelin ja palestiinalaisten kesken. Palestiinalaiset myös luopuisivat vaatimuksesta, jonka mukaan kaikilla palestiinalaispakolaisilla on oikeus palata alkuperäiselle kotiseudulleen Israelin alueella. Tämä on raivostuttanut monet palestiinalaiset ja sopimuksen laadintaan osallistuneita on syytetty pettureiksi.

Israelin pääministeri Ariel Sharon on puolestaan kutsunut Geneven sopimukseksi kutsuttua vaihtoehtoista suunnitelmaa vaaralliseksi.

Mielipidekyselyiden mukaan suunnitelman suosio on kuitenkin kasvanut israelilaisten keskuudessa.

Yhdysvaltain erityislähettiläs William Burns on parhaillaan Lähi-idässä edistämässä ns. tiekarttana tunnettua virallista rauhansuunnitelmaa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.