Vaihtoehtohoitoterapeutit rekisteriin

Vaihtoehtoisille terveydenhoitomuodoille perustetaan terapeuttirekisteri. Rekisteriä pitää Vaihtoehtoisen Lääketieteen Keskusliitto (VLK), ja sen on määrä aloittaa vuodenvaihteessa.

-Rekisterillä halutaan parantaa potilasturvaa sekä koulutettujen terapeuttien asemaa, kertoo VLK:n puheenjohtaja Antero Koponen. Alan omavalvonta on tarpeen myös siksi, että viranomaiset eivät valvo luontaislääkintää.

Rekisteriin päästäkseen vaihtoehtohoitoa antavalla terapeutilla tulee olla tietty minimikoulutus sekä vastuuvakuutus. Lisäksi hänen täytyy hyväksyä hoitoeettiset ohjeet. Koulutusvaatimuksena on peruslääketieteen opintoja 200 luentotuntia, mikä vastaa noin kymmentä opintoviikkoa. Saman verran on opiskeltava kyseistä vaihtoehtolääketieteen alaa. Lisäksi vaaditaan vähintään 50 valvottua hoitotapausta, joista osa on harjoittelua ja osa itsenäisesti tehtyjä sekä dokumentoituja hoitoja.

Koposen mukaan vastuuvakuutus on vaihtoehtoisen lääketieteen vastine virallisen puolen potilasvahinkovakuutukselle. Nykyisin oikeusjutun nostaminen on ainoa tie luontaishoidon asiakkaalle, joka on hoitoon tyytymätön tai joka katsoo, että on tapahtunut hoitovirhe. Kullekin luontaishoidon alalle luodaan Koposen mukaan myös riitojen sovitteluelin, johon voi ottaa yhteyttä jos terapeutti on toiminut asiattomasti.
-Sovittelussa otetaan huomioon asiakkaan ja terapeutin näkökulma. Mukana olisi myös henkilö, jolla on riittävä koululääketieteellinen näkemys asiasta.

Koponen arvioi, että rekisteriin olisi kahden ensimmäisen vuoden aikana tulossa 500-1000 nimeä.
-Tämä onkin täyspäiväisessä tai kolmeneljännesammatissa toimivien terapeuttien määrä. Rekisteriin hyväksyttyjä terapeutteja ovat Koposen mukaan mm. vyöhyketerapeutit, Rosen-terapeutit, aromaterapeutit, homeopaatit, naturopaatit sekä todennäköisesti myös hierontaterapian puolelta shiatsuterapeutit.

Rekisteri on hyvä ajatus

-On hyvä ajatus, että joku yhteisö kontrolloi, mitä alalla tapahtuu, sekä luokittelee hoidon antajia. Varsinkin kun tarkoitus on palvella asiakkaan parasta, kiittää Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) apulaisjohtaja, lääkäri Antti Marttila. Hän on myös TEO:n virallisen ja vaihtoehtoisen terveydenhoidon työryhmän puheenjohtaja. Marttilan mukaan viranomaiset eivät ole ryhtyneet luontaishoitoa valvomaan, koska se edellyttäisi, että koulutus olisi standardisoitavissa.
-Tämä on kuitenkin mahdotonta, sillä koulutusta annetaan yhden alan sisällä niin monissa eri paikoissa ja monilla eri tavoilla.

Marttilan mukaan vaihtoehtoisista hoidoista tulee myös yllättävän vähän valituksia. Luontaislääkinnässä käytetään yleensä ns. pehmeitä hoitomuotoja, joista ei suuren vahingon vaaraa ole. -Paljon alalla on kyllä turhaa humpuukia. Suurin vaara on silloin, kun hoidon antaja kehottaa luopumaan normaalin lääketieteen antamasta hoidosta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat