Mainos

Vaihtoehto Fennovoimalle: Valtavasti tuulimyllyjä tai kaksi Keravaa täyteen aurinkopaneeleja

Fennovoiman ydinvoimalan kohtaloa on palloteltu pitkin kesää. Jos voimala jää rakentamatta, voi ydinsähkön korvata massiivisella määrällä aurinkopaneeleja tai tuulimyllyjä.

Aalto-yliopiston professori Peter Lund laski MTV uutisille arvion siitä, millaiset määrät uusiutuvaa energiaa tarvittaisiin Fennovoiman sähkön korvaamiseen.

Pyhäjoen ydinvoimalan on arvioitu mylläävän verkkoon vuodessa yhdeksän terawattituntia sähköä. Se on reilut kaksi kertaa se sähkömäärä, jonka esimerkiksi Loviisan ydinvoimalan ykkösreaktori puski verkkoon vuonna 2014. 

Loviisan ykkösreaktorin vuosituotanto on 4,1 terawattituntia. Sillä kuittaa noin viisi prosenttia koko siitä sähkömäärästä, joka Suomessa arviolta kulutettiin vuonna 2013.

Yksi reaktori vai viisi hiilivoimalaa?

Jos ydinvoimalan tuotanto haluttaisiin korvata muutamalla suhteellisen suurella voimalalla, voitaisiin sähkövaje kuitata rakentamalla viisi uutta hiilivoimalaa.

Fennovoiman mahdollinen ydinvoimala tuottaisi vuodessa noin 9 terawattituntia sähköä

Suomessa kulutettiin vuonna 2013 sähköä 83,9 terawattituntia 

Ydinvoiman korvaamiseen tarvittaisiin massiivisesti uusiutuvaa energiaa

Esimerkiksi aurinkoenergiaa tuotetaan Suomessa vielä vähän

Lähteet: Tilastokeskus, talousvaliokunnan mietintö

Esimerkiksi Hanasaaren hiilivoimala Helsingissä tuottaisi vuodessa noin 1,92 terawattituntia sähköä, jos sitä ajettaisiin täydellä teholla yötä päivää ympäri vuoden. Fennovoiman sähkön korvaamiseen tarvittaisiin siis reilut 4,6 kertaa Hanasaaren tuotanto.

Todellisuudessa Hanasaaren voimalassa pitää toisinaan tehdä myös huoltotöitä, joten voimala tuottaa vuodessa vähemmän sähköä, kuin laskelmassa on arvioitu. Energiayhtiö Helen ei liikesalaisuuden takia kerro, kuinka paljon Hanasaaren voimala tuottaa vuodessa energiaa.

600 tuulimyllyä 

Hiilivoimaa tuskin halutaan lisätä, koska kivihiilen polttaminen tuottaa reippaasti hiilidioksidipäästöjä. Fennovoiman tuotanto voidaan korvata myös uusiutuvalla energialla. Sitä tarvittaisiin massiivisesti.

Suomessa oli vuoden 2014 lopussa 260 tuulivoimalaa. Ne tuottivat sähköä 1,1 terawattituntia. Peter Lund laskee, että Suomeen tarvittaisiin yli kaksi kertaa nykyinen määrä tuulivoimaloita, jotta tuulisähkö riittäisi Fennovoiman korvaajaksi. Kaupan päälle vanhat voimalat pitäisi pistää uusiksi.

– Tarvitaan noin 3 000 megawattia tuulivoimalatehoa, jotta voidaan tuottaa se yhdeksän terawattia (Fennovoiman tuotanto) sähköä. Jos vanhat ja pienet laitokset korvattaisiin uusilla, viiden megawatin tuulivoimaloilla, tarvittaisiin noin kuusisataa laitosta.

Tuulimyllyjen rakentaminen ei suju mutkitta. Suomessa on jo nyt kohistu muun muassa siitä, tulevatko tuulivoiman tuet liian kalliiksi valtiolle.

Pikkukaupungin verran aurinkopaneeleita

Tänä kesänä on ollut vaikea uskoa, että aurinko voisi tuottaa sähköä Suomessa. Silti esimerkiksi energiayhtiö Helen avasi keväällä 2015 aurinkovoimalan Helsingin Suvilahteen. Tähän mennessä paneelit ovat tuottaneet reilut 145 megawattituntia sähköä. Se riittäisi kattamaan noin 70 kerrostalohuoneiston vuosikulutuksen.

Suvilahden voimalan teho on noin 340 kilowattia. Parhaillaan Helsingin Kivikkoon rakennetaan vielä huomattavasti suurempaa voimalaa. Sinne tulee liki 3 000 paneelia jotka täyttävät miltei hehtaarin alueen. Kivikon vuosituotolla saa sähköt jo 800 kaksioon.

Mutta tämä ei vielä riitä lähellekään kuittaamaan ydinvoimalan vuosituotantoa. Suomen oloissa aurinkopaneelien tuotto on sitä luokkaa, että aurinkopaneeleilla pitäisi peittää pienen kaupungin kokoinen alue, jotta sähköä saadaan yhtä paljon kuin ydinvoimalasta.

– Se alue olisi kooltaan noin 60 neliökilometriä, Peter Lund laskee.

Paneelit peittäisivät siis suunnilleen 28 prosenttia koko Helsingin maapinta-alasta. Lundin mukaan se ei kuitenkaan ole niin suuri ongelma kuin ensiksi ajattelisi. Kaupungin katoille mahtuu paneeli jos toinenkin. Näin on tehty myös Saksassa, jossa aurinkosähköä tuotetaan noin 40 terawattituntia eli yli neljä kertaa se määrä, jonka Fennovoiman mahdollinen voimala tuottaisi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.