Mainos

Vaihtoehto eläkekeskusteluun: Naiset eläkkeelle miehiä myöhemmin?

Keskustelu työurien pidentämisestä ja eläkeiän nostamisesta etenee kovin tahmeasti.

Vauhtia keskusteluun voisi antaa matemaattinen kysymys tasa-arvosta: miksi suomalaiset naiset pääsevät eläkkeelle yhtäaikaa kuin miehet, vaikka miehet kuolevat nuorempina.

- Kun kerran naiset elävät pitempään, ja näin ollen saavat eläkettä pidemmän aikaa, niin tältä kannalta voisi sitten hakea perusteita sille, että heidän pitäisi joko maksaa korkeampaa eläkemaksua, tai saada pienempää eläkettä, tai jatkaa töissä pitempään, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Sixten Korkman.

Naisten miehiä myöhäisempi eläköityminen on jo ajatuksenakin tämän päivän politiikassa mahdoton, käytännön elämä tasoittaa sekin tilejä.

- Sehän on suuri saavutus, että ihmiset elävät pitkään. Se luo tietyn epätasa-arvon eläkejärjestelmään. Toisaalta se kompensoituu siten, että naisten eläkkeet ovat keskimäärin selvästi pienempiä kuin miesten, huomauttaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander.

Naiset pysyvät ikämiehiä pidempään terveenä, se avaa jo nyt mahdollisuuden omiin ratkaisuihin.

- Voisi olla järkevää naisten itsensä valita myöhempi eläkkeelle siirtymisajankohta ja näin ollen tästä ei tarvitse eri päätöksiä tehdä yöuran pituuden suhteen, vaan ne päätökset voivat syntyä siellä yksilöiden omasta aloitteesta, Korkman tuumaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.