Mainos

Vaihtelevat sääolot kiusaavat Ranskaa

Ankarista helteistä rajuihin myrskyihin vaihtunut sää vaikeuttaa elämää Ranskassa. Maassa vaaditaan päitä vadille suuren helleuhrien määrän vuoksi.

Ankara sää koettelee Ranskaa. Rajuilma on kaatanut puita ja katkonut sähkölinjoja ja junayhteyksiä etenkin Kaakkois-Ranskassa. Myrskyt rasittavat entisestään maan terveydenhuoltoa, joka on hädin tuskin selvinnyt äskeisten huippuhelteiden aiheuttamasta potilassumasta.

Myrskyt puhkesivat Etelä-Euroopassa kun lämpötila putosi pitkän hellejakson jälkeen. Ranskassa sään arvioidaan aiheuttaneen jopa 5000 kuolonuhria. Aiemmin viranomaiset ovat arvioineet helleuhrien määrän nousevan korkeintaan kolmeen tuhanteen.

Elokuu on ollut tuskallinen myös Ranskan terveysviranomaisille, joiden syytetään laiminlyöneen velvollisuuksiaan. Naapurimaissa helletuhot kun jäivät murto-osaan Ranskan uhriluvuista. Myrskyn silmään on joutunut erityisesti terveysministeri Jean-Francois Mattei. Muun muassa Ranskan Vihreät ovat jo ehtineet vaatia hänen eroaan. Lääkintäviranomaisia on nyt vaadittu laatimaan hätäsuunnitelma terrori-iskujen, epidemioiden ja luonnonilmiöiden varalle.

Ranskan johtavasta lääkintäviranomaisesta Lucien Abenhaimista on tullut maata koetelleiden helteiden ensimmäinen poliittinen uhri, kun hän ilmoitti erostaan virastoa kohtaan esitetyn arvostelun vuoksi. Terveysministeri Mattei on arvostellut viranomaisia siitä, että he eivät ole ottaneet huomioon helteen terveysvaikutuksia riittävällä tavalla. Hän syytti erityisesti johtavaa lääkintäviranomaista siitä, ettei ministerille ilmoitettu asiasta ajoissa. Abenhaim on arvostettu lääkäri ja tutkija. Hän on ollut virkavapaalla epidemiologian professuurista kanadalaisyliopistosta.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

(Seitsemän uutiset 18.08.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.