Mainos

Vaihdevuosihormonien yhteys rintasyöpään vahvistui

Kymmenen viime vuoden aikana toteutettu pohjoismainen vertailu osoittaa, että kun vaihdevuosihormonien käyttö vähenee huomattavasti, vähenee myös rintasyövän ilmaantuvuus.

Tutkimusprofessori Elina Hemminki Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta vahvistaa vaihdevuosihormonien käytön vaikuttavan rintasyövän yleisyyteen. Hemmingin mukaan se on tullut aikaisemminkin esiin joissain tutkimuksissa. Nyt tehdyssä tutkimuksessa uutta on yleistymisen selvä näkyminen väestötasolla. Samalla voidaan vetää johtopäätös, jonka mukaan hormonin käytön vähentäminen vähentäisi rintasyöpien esiintymistä.

Hemminki ei kuitenkaan ole sitä mieltä, että vaihdevuosihormonien käyttö pitäisi lopettaa kokonaan.

- Suomessa käytetään edelleen hormoneja enemmän kuin muissa pohjoismaissa. Käyttöä voitaisiin paremmin kohdentaa niille naisille, joilla vaihdevuodet aiheuttavat todellisia ongelmia ja elämänlaadun huononemista, Hemminki sanoo.

Aikaisemmin löysäkätisemmin

Vaihdevuosihormoneja on määrätty aikaisemmin helposti. Hemmingin mukaan ei ole selvää, määrätäänkö niitä edelleen löysäkätisesti, vai onko käyttö vain vaikea lopettaa.

- 1990-alusta lähtien hormonia käytettiin vaihdevuosioireiden lisäksi vanhuuden sairauksien estossa, ja naiset myös ajattelivat, että vaihdevuosilääkkeet ovat jonkinlainen elämän eliksiiri. Ajateltiin, että iho pysyy kauniimpana, mieli virkeämpänä, ja kunto muutenkin kohdallaan. Nyt lähtökohta on se, että hormoneja tulisi käyttää vain lyhytaikaisesti oireiden poistoon, Hemminki muistuttaa.

Kannattaa kokeilla hormoneista luopumista

Suomessa vaihdevuosilääkkeitä syö viimeisimpien tietojen mukaan neljännes 50-64 vuotiaista naisista.

- Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja lääkkeen käytön alentaminen olisi yksi keino rintasyöpien määrän pudottamiseen, Hemminki kertoo.

Hemminki muistuttaa, että vaihdevuosilääkkeitä käyttäneen ja rintasyöpään sairastuneen naisen on turha kantaa syyllisyyttä lääkkeiden syömisestä.

- Suurin osa hormonien syöjistä ei ole saanut syöpää ja toisaalta suurin osa syövän saaneista ei ole syönyt hormoneja. Kukaan ei voi tietää, mikä oman syövän syntysyy on.

Professori kehottaa miettimään lääkkeiden käytön lopettamista, varsinkin jos niitä on syönyt muuhun tarkoitukseen kuin vaihdevuosioireiden hillitsemiseen.

- Oireistakin aiemmin kärsinyt voisi kokeilla, miltä elämä tuntuisi ilman hormoneja, Hemminki ohjeistaa.

Tyypillisin vaihdevuosioire on kuumien aaltojen kokeminen. Sen mukanaan tuoma hikoilu yöaikaan saattaa puolestaan johtaa unettomuuteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.