Vaiettu sota – virolaisten Suomen poikien tarina

Vuonna 1943 Viro oli tiukasti saksalaisten miehittämä. Välttääkseen Natsi-Saksan armeijan kutsunnat, lähes 3500 virolaista nuorta miestä pakeni Suomeen ja halusi taistella puna-armeijaa vastaan Suomen asepuvussa.

Tilanne oli sotaakäyvälle Suomelle hyvin hankala. Saksalaisten silmissä nämä virolaiset nuorukaiset olivat sotilaskarkureita, jotka piti vangita ja palauttaa takaisin Viroon. Suomalaisten mielestä kysymyksessä oli vapaaehtoisjoukko, jonka apua tarvittiin kipeästi rintamalla.

Taitavalla diplomatialla asia saatiin hoidettua ja näistä vapaaehtoisista virolaisista muodostettiin jalkaväkirykmentti JR200, joka taisteli keväällä ja kesällä 1944 Karjalan kannaksella ja Vuoksella.

Kesän lopussa puna-armeija oli työntänyt saksalaiset jo Viron alueelle ja Suomi neuvotteli erillisrauhasta Neuvostoliiton kanssa. Tässä tilanteessa virolaiset sotilaat halusivat palata takaisin kotimaahansa taistelemaan omalla maallaan vihollista vastaan.

Kun sota päättyi Natsi-Saksan tappioon, Virosta tuli osa Neuvostoliittoa. Suomessa taistelleet vapaaehtoiset yrittivät sulautua siviiliväestöön ja osa heistä pakeni Viron metsiin.

Pahamaineinen KGB ryhtyi etsimään Suomen pojiksi kutsuttuja miehiä. Neuvostoliiton valvontakomissio painosti Suomen viranomaisia luovuttamaan Suomen poikien nimet KGB:n käyttöön ja ilmeisesti näin jossain määrin tapahtuikin. Noin puolet Suomen pojista saatiin kiinni ja tuomittiin vankileireille isänmaan eli Neuvostoliiton pettureina.

Stalinin kuoltua poliittiset vangit vapautettiin vähitellen ja miehet palasivat takaisin koteihinsa. Tässä uudessa poliittisessa tilanteessa Suomen seikkailu ja sitä seurannut vankeusaika olivat häpeällinen asia, josta vaiettiin. Myös Suomi, jolla oli yhteistyö- ja avunantosopimus Neuvostoliiton kanssa, vaikeni virolaisista vapaaehtoista vuosikymmenien ajan.

Kun Viro itsenäistyi vuonna 1991, Suomen poikien kunnia palautettiin ja he saivat samat oikeudet kuin suomalaisilla veteraaneilla oli.

1990-luvulla alkanut tiivis yhteistyö suomalaisten veteraanijärjestöjen kanssa on palauttanut ystävyyssuhteet entisten aseveljien välille. Valitettavasti suuri osa Suomen pojista ei ehtinyt nähdä, miten heidän Suomessa alkanut sankarillinen taistelunsa lopulta päättyi Viron itsenäistymiseen.

Vaiettu sota - dokumentissa viisi virolaista Suomen poikaa kertoo oman tarinansa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat