Mainos

Vahvoja lääkkeitä määrätään huumeiksi

Vahvoja lääkkeitä määrätään huumeiksi yhä useammin.

Apteekit ilmoittivat alkuvuoden aikana Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle useammasta epäasiallisesta lääkemääräyksestä kuin koko toissavuonna yhteensä.

Kyseessä ovat niin sanotut pkv-lääkkeet eli pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat valmisteet, joita käytetään myös huumeena. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen parin vuoden takaisen alustavan selvityksen mukaan niitä päätyy katukauppaan yli miljoonan reseptin verran vuodessa.

Helsingin Sanomien mukaan varsinkin nuoret lääkärit ja vielä opiskelevat ovat määränneet pkv-lääkkeitä epäasiallisesti potilailleen tai itselleen.

Apteekit tekivät pkv-lääkkeiden epäasiallisesta määräämisestä heinäkuun loppuun mennessä oikeusturvakeskukselle 78 ilmoitusta, kun koko toissavuonna niitä tuli vain 63. Viime vuonna apteekit raportoivat 106 tapauksesta.

TEO: Lääkemääräyksistä lisää tietoa lääkäreilleTerveydenhuollon oikeusturvakeskus ehdottaa, että lääkkeiden väärinkäyttöä voitaisiin suitsia heikentämällä potilaan yksityisyyden suojaa. TEO vaatii, että lääkärit ja apteekit voisivat saada tietoja potilaiden lääkemääräyksistä, mikäli epäilevät potilasta lääkkeiden väärinkäytöstä.

TEO:n mielestä potilaan suojaksi säädetty salassapito saattaa haitata lääkeriippuvaisten hoitoa.

Lääkkeiden väärinkäyttäjiä arvioidaan olevan Suomessa yli 6500.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiukensi huumeeksi sopivien lääkkeiden määräämistä vuoden 2000 alusta. Pkv-lääkkeitä ei saa määrätä uudelle asiakkaalle ensimmäisellä käyntikerralla, ja muulloinkin mahdollisimman pieninä pakkauksina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.