Mainos

Vahanen: Panttivankien arvo on mennyt

Jolon saarella panttivankina ollut Risto Vahanen sanoo, että Filippiinien hallituksen hyökättyä Jolon saarelle panttivankien arvo on mennyttä.

Vahanen pelkää panttivankien puolesta.

Risto Vahanen sanoo MTV3:n haastattelussa, että hyökkäyksen alettua sissit eivät voineet päästää vankeja elävänä vapaaksi. Hän arvelee myös, että Filippiinien armeija teki päätöksen uhrata panttivangit, koska sen mitta tuli yksinkertaisesti täyteen.

Vahanen toivoo Filippiineille pikaista tulitaukoa kuultuaan armeijan hyökänneen jolon saarelle. Nyt on näytetty, että armeija pystyy hyökkäämään. Sen jälkeen neuvottelupöytään niin nopeasti kuin on mahdollista, sanoo Vahanen.

-Hyökkäys on ja oli sitä, mitä me pelkäsimme kaikkein eniten. Jouduimme itsekin kaksi kertaa armeijan hyökkäyksen kohteeksi. Siksi tiedämme kuinka, epätarkkaa tuo tulitus siellä voi olla. Nyt todella pelkään, että siellä menetetään ihmishenkiä.
-Meille tuli sellainen kuva, ettei Filippiinien armeijalla ei ole kykyä pelastaa ainakaan kaikkia panttivankeja hengissä, kertoi Vahanen STT:lle.

Risto Vahanen ja Seppo Fräntin joutuivat kaksi kertaa armeijan hyökkäyksen kohteeksi, ja niiden aikana heidän siirrettiin pois tulituksen alta.
-Toinen maaliskuuta jouduimme aivan keskelle ristitulta. Onneksi pystyimme pakenemaan sieltä. Kun nyt siellä ovat helikopterit ja lentokoneet tulittamassa, panokset ovat huomattavasti suuremmat. Ei ole suinkaan varmaa, että sissit panttivankeineen pääsevät sieltä pakenemaan, sanoi Vahanen.

Neuvottelu "ainoa varma keino"


Vahasen mukaan ainoa varma keino saada panttivangit hengissä sissien käsistä on neuvotella rauhallisest

Azzarouq, Rajab, Libyan neuvottelija

i ilman aseita.
-Vaikka näin kestäisi pitempääkin. Tieto armeijan hyökkäyksestä Jololle oli Vahasen mukaan luonnollisesti järkyttävää. Tunsimmehan sinne jääneet kolme panttivankia. Sinne jäi kaksi ranskalaista ja yksi filippiiniläinen, joka jäi ryhmästämme edelleen Jololle. Ranskalaiset ja kaksitoista evangelistaa ovat alueella, jonne Filippiinien armeijan koneet iskivät, mutta filippiiniläinen toisaalla.

-Pelkäsimme, että jos sopimukseen panttivankien vapautumisesta ei päästä, niin armeija tulee kyllä viimeisenä keinona käyttämään kyllä voimaansa.

-Jos nyt neuvottelut saataisiin uudelleen käyntiin, en tiedä on sitten Libya enää käytettävissä. Tämähän murensi siinä mielessä luottamusta, että hallituksen pääneuvottelija oli luvannut presidentin siunauksella, ettei armeija hyökkää ennenkuin filippiiniläiset ja ranskalaiset on saatu ulos.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.