Mainos

Väestörekisterikeskus: Kansalaisten tietoturva kunnossa

Keskusrikospoliisi on loppusuoralla tänään julkisuuteen tulleessa sähköiseen henkilökorttiin ja varmennepalveluihin liittyvässä tutkinnassa. Kyseessä on erittäin harvinainen rikosepäily, luonnehtii KRP:n rikostarkastaja Erkki Rossi MTV:n uutisille.

Väestörekisterikeskuksen ylijohtaja Hannu Luntiala vahvistaa, että tutkintapyyntö on tehty ja se liittyy varmennepalvelutoimintaan.

- Reilu vuosi sitten kävi ilmi, että erään yhteistyökumppanin toiminnassa on tapahtunut erehdys tai laiminlyönti. Asia on tapahtunut viitisen vuotta sitten. Tämän johdosta on mahdollista, että meidän edellyttämämme tietoturva ei ole ollut sillä tasolla, mitä me olemme tuon yrityksen kanssa sopineet. Aluksi asiaa pyrittiin selvittämään virkamiestasolla, mutta kun eri lähteistä alettiin saada ristiriitaista tietoa, asia annettiin poliisille, Luntiala sanoo MTV:n uutisille.

Väestörekisterikeskus tuottaa erilaisille varmennepalveluita alustoille, sähköisille henkilökorteille ja viranomaisille. Luntialan mukaan ongelma liittyy tähän osaan valtionvarainministeriön alaisen Väestörekisterikeskuksen toimintaa.

Tutkinta on kesken, eikä Luntiala halua lähteä arvelemaan, miten laajaa vahinkoa vuoto on saanut aikaan.

- Tietyn ajan tietoturva ei ole ollut sellaista, mitä olemme odottaneet. Nyt katsotaan onko tietoturvan lasku vaarantanut meidän toimintaamme. Siinä yhteydessä tutkitaan muitakin asioita.

Luntila haluaa MTV:n haastattelussa tehdä selväksi, että ketään Väestörekisterikeskuksesta ei epäillä minkäänlaisesta rikkomuksesta. Asia koskee keskuksen yhtiökumppania, jota Luntiala ei kommentoi salassapitosyistä. Epäiltyjä on enemmän kuin yksi.

Luntiala sanoo, että vyyhti on iso ja sieltä saattaa nousta esiin useita eri rikosnimikkeitä.

Johtajan mukaan Väestörekisterikeskuksessa otetaan pienetkin ongelmat vakavasti. Hän kuitenkin rauhoittelee, että kansalaisten tietoturva ei ole vaarassa.

- Nyt tutkittava epäily ei liity väestön tietoihin eikä väestötietojärjestelmään, Luntiala täsmentää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.