Väestönsuojien kunnossa kohentamista

Sisäministeriön selvityksestä ilmenee, että Suomessa on noin miljoona vanhaa väestönsuojapaikkaa, joiden käyttöönotto vaatisi ainakin viikon.

Monet taloyhtiöt ovat jättäneet pommisuojansa ruosteen ja suksikasojen armoille. Lain mukaan asukkaiden on kuitenkin saatava väestönsuoja käyttövalmiiksi 24 tunnissa.

Ministeriön parin vuoden takaisen kuntokartoituksen mukaan kuitenkin vain neljäsosa väestönsuojista voidaan saada käyttövalmiiksi vuorokauden kuluessa.

Sisäministeriö on uusimassa pelastuslakia, joka käsittelee myös väestönsuojia koskevia määräyksiä. Lakimuutos keskittyy uusien tilojen rakentamisen ja niiden sijoittelun lisäksi vanhojen suojien kunnostamiseen.

Valmiusjohtaja Janne Koivukoski sisäministeriön pelastusosastolta kertoo, että nykyisen laskentatavan mukaan Suomessa on suojapaikka 3,8 miljoonalle ihmiselle. Osalle suojapaikoista ei olisi käyttöä, sillä ne sijaitsevat väärissä paikoissa.

Suomessa ei ole tarvetta järjestää kaikille paikkaa pommisuojasta, sillä maassa on useita alueita, jotka eivät ole todennäköisiä hyökkäyskohteita sodan syttyessä. Tarvittaessa rakennusten alakertoihin voidaan rakentaa suojapaikkoja nopeasti.

Vanhat suojat rapistuneet

Normaalioloissa suojia tarvitaan vain alueilla, joiden tuotantolaitoksissa tai varastoissa käsitellään suuria määriä kemiallisia aineita. Muualla Suomessa asuinrakennuksetkin suojaavat säteilyltä ja kemiallisilta aineilta, sillä talot on rakennettu vankoiksi vaativia olosuhteita silmällä pitäen.

Suojien kunto onkin päässyt rapistumaan vuosien saatossa. Vuoden 1971 jälkeen rakennetuista suojista arviolta 80 prosenttia voitaisiin ottaa käyttöön vuorokaudessa, selviää sisäministeriön teettämästä parin vuoden takaisesta kuntokartoituksesta. Suojautumista hidastaa se, että tiloihin kerääntynyt romu on ensin kärrättävä pois tieltä.

Huomattavasti huonompi tilanne on yli kolmekymppisillä väestönsuojilla, joita vaivaavat ruoste ja tunkkainen ilma. Niiden ilmastointilaitteet olisi uusittava. 1960-luvun kieppeillä rakennetuissa suojissa ilma suodatetaan hiekkakasan läpi.

- Suomessa on noin miljoona vanhaa väestönsuojapaikkaa, joiden käyttöönotto vaatisi viikon, sanoo toimistoinsinööri Pekka Rajajärvi sisäministeriöstä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja