Mainos

Väestön elinikä kääntymässä laskuun

Asiantuntijat ennakoivat, että infektiot ja elintasosairaudet lisääntyvät, ja ihmisten elinikä laskee 2000-luvulla.

Ihmisten eliniän arvellaan kääntyvän laskuun kuluvan vuosisadan aikana. Viime vuosisadan voittokulku ihmisten elämänlangan venyttämisessä katkeaa asiantuntijoiden arvioiden mukaan erilaisiin infektio- ja elämäntapasairauksiin.

Elinikää ja erilaisia terveysuhkia on pohdittu tänään jatkuneilla Tampereen lääkäripäivillä.

- Tämä on ollut infektiolääkärin näkökulmasta ihan käsittämätön vuosituhannen alku. Ensi tuli bioterrorin uhka jauhekirjeiden myötä. Sitten oli vuorossa sars-uhka Kaakkois-Aasiasta ja Kanadasta, ja nyt taas ollaan lintuinfluenssan kanssa uhkatilanteessa, sanoo dosentti ja infektiolääkäri Jukka Lumio Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Lumion mukaan tilanne ei ole ollut samanlainen koskaan aiemmin.

Infektiot korkean elintason kääntöpuoli

Asiantuntijoiden mukaan infektioiden lisääntyminen on korkean elintason kääntöpuoli. Vaurautta tavoitellessaan ihmiset ovat aiheuttaneet tuhoa elinympäristölleen. Ilmasto on lämmennyt ja saasteet lisääntyneet.

- Minusta kaikki liittyy ahneuteen ja sen korostumiseen. Luontoa on hyödynnetty ja kuormitettu sietämättömällä tavalla, Lumio sanoo.

Oma osuutensa infektioiden yleistymiseen on myös kansainvälistymisellä ja antibioottien ahnehtimisella.

- Tavallaan me yritämme näitä vastaan taistella samoin keinoin kun me olemme ne synnyttäneet. Yritämme kehittää uutta teknologiaa, joka hoitaa edellisen teknologian haittavaikutuksia, Jukka Lumio uskoo.

Asiantuntijoiden mukaan pandemioiksi aikoinaan levinneet kulkutaudit kuten rutto, isorokko ja kolera tuskin enää tulevat takaisin. Jokin maailmanlaajuinen epidemia on kuitenkin väistämätön.

- Historia osoittaa, että keskimäärin 30 vuoden välein tällainen pandemia, tavallista vakavempi influenssa tulee. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, kuinka vakava se on ja milloin se tulee. Tällainen ennustaminen on mahdotonta, Lumio toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.