Mainos

Väestöliitto teini-isistä: Suurin osa sitä mieltä, että minua on huijattu

Väestöliiton poikien puhelimeen tulee silloin tällöin poikien puheluita, jotka koskevat tyttöystävän raskautta.

Pojat ovat huolissaan siitä, että tyttöystävä on raskaana ja haluaa tehdä abortin tai siitä, että tyttöystävä on raskaana, eikä poika ole millään tavalla vielä valmis isäksi, kertoo Väestöliiton seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen.

– Kyllä kai suurin osa kuitenkin on sitä mieltä, että minut on ikään kuin huijattu tähän tilanteeseen, enkä ole mitenkään pystynyt vaikuttamaan siihen ja nyt minä joudun ottamaan vastuuta, Lehtonen avaa.

Pojille tulee usein yllätyksenä se, että tyttöystävä tulee raskaaksi.

– Siinä poika sitten ajattelee, että eihän tässä nyt näin pitänyt käydä, että enkö minä nyt vain voi harrastaa seksiä ilman että tällainenkin mahdollisuus on. Kyllä raskaus on varmasti yllätys, ei vaan alaikäisille, vaan kaikille sellaisille, jotka sitä eivät sitä ole suunnitellet, Lehtonen pohtii.

Monenlaisia tarinoita  

Tilastojen mukaan Suomessa oli vuonna 2014 lähes 300 alle 20-vuotiasta miestä, jotka elivät parisuhteessa joko avo- tai avioliitossa ja perheessä oli alle 7-vuotiaita lapsia. Viimeisin tilasto on vuodelta 2014.

– On olemassa onnellisia tarinoita teini-isistä tai sitten ei niin onnellisia tarinoita, joissa esimerkiksi yhteys lapsen äitiin ja sitä myötä lapseen on katkennut, Lehtonen kuvaa. 

Väestöliiton poikien puhelimessa tyttöystävän raskaudesta huolestuneen pojan tilanne käydään yleensä ammattiauttajan kanssa läpi.

Raskaana oleva voi päättää 

– Todetaan se, että pojan mielipide asiassa ei paljonkaan vaikuta enää tässä vaiheessa. Lain mukaanhan on niin, että ainoastaan se, joka on tullut raskaaksi voi päättää jatkosta. Sitten pohditaan sitä, mitä se isänä oleminen oikein on. Mietitään myös sitä, keneltä asiaan voisi saada tukea, Lehtonen kertoo.

Lehtonen uskoo, että Suomessa jo neuvolassa otetaan nykyään yhä enemmän huomioon myös lapsen isä. Asioita katsotaan myös yhä enemmän lapsen oikeuksien näkökulmasta.

– Ainakin niin puhutaan ja siihen pyritään, mutta en ihan tarkalleen osaa sanoa, toteutuuko se käytännössä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.