Väestöliitto julkaisi tietopaketin Maailman väestöpäivänä

Nopean väestönkasvun ja kiihtyvän muuttoliikkeen aiheuttamat ongelmat nousivat tänään vietetyn Maailman väestöpäivän keskeisiksi teemoiksi. Ensimmäistä väestöpäivää vietettiin vuonna 1987, kun maapallon väkiluku saavutti viiden miljardin rajan. Kymmenentenä Maailman väestöpäivänä maapallolla asustaa 5,8 miljardia ihmistä, eikä kasvulle näy loppua.

Väestön määrän ennustetaan kasvavan vuosittain 86 miljoonalla aina vuoteen 2015 saakka. Mittava väestönkasvu on koko maailman ongelma, mutta suoranaisimmin sen vaikutukset tuntuvat kehitysmaissa. Peräti 95 prosenttia väestönkasvusta tapahtuu kehitysmaissa, ja sielläkin kaikkein köyhimmillä alueilla.

Väestöräjähdyksen ohella kiihtyvä muuttoliike ja pakolaisuus muodostavat polttavan globaalin ongelman. Nopea väestönkasvu luo kehitysmaissa poliittisia, taloudellisia ja ympäristöllisiä paineita, jotka saavat miljoonat ihmiset jättämään kotiseutunsa.

Väestöliitto julkaisi Maailman väestöpäivänä uuden painoksen kansainvälistä muuttoliikettä käsittelevästä vihkosesta Minne matka. Ulkoministeriön tuella valmistetun vihkon näytekappaleet lähetetään elokuussa kaikkiin Suomen lukioihin sekä sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksiin.

Väestöliiton tietopaketti sisältää kansainvälisen osuuden lisäksi katsauksen Suomen muuttoliikkeeseen. Aina 1980-luvun alkuun saakka Suomi oli siirtolaisia luovuttava maa. Nykyään paluumuuttajia on enemmän kuin lähtijöitä. Suomessa asuvien ulkomaalaisten määrä on viime vuosina noussut selvästi. 1980-luvulla ulkomaalaisia tuli vuosittain noin tuhat lisää, mutta viime vuosina kasvu on vilkastunut. Vuoteen 1990 saakka maahanmuuttajista valtaosa oli ruotsinsuomalaisia paluumuuttajia, mutta vuonna 1991 entisen Neuvostoliiton alueelta muuttavat nousivat suurimmaksi ryhmäksi.

Suomessa asuvista noin 70 000 ulkomaalaisesta selvästi suurimman ryhmän muodostavat venäläiset, joita on runsaat 15 000 (luku sisältää inkeriläiset). Myös virolaiset ja ruotsalaiset muodostavat yli 5 000 hengen ulkomaalaisryhmät. Neljänneksi suurin ryhmä ovat somalit, joita on noin 4 000.

Tulevaisuudessa Suomeen kohdistuvan muuttopaineen odotetaan kasvavan, koska lamasta huolimatta maamme itäraja on eräs maailman jyrkimmistä elintasokuiluista. Suurin osa maahanmuuttajista tulee jatkossa Venäjältä ja Virosta, mutta lisäksi esimerkiksi Puolasta voidaan odottaa lukuisia siirtolaisia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat