Väestöliitto Applen ja Facebookin munasolutoiminnasta: ”Hirvittävää ja naisvihamielistä”

Väestöliiton johtaja on kauhistunut amerikkalaisten teknologiayhtiöiden tarjoamasta munasolujen pakastamispalvelusta.

Apple ja Facebook tarjoavat Yhdysvalloissa naistyöntekijöilleen henkilöstöetuna munasolujen pakastamista. Pakastettujen munasolujen avulla lastenhankintaa voidaan siirtää tulevaisuuteen ja työntekijät voivat panostaa uraansa.

Väestöliiton johtaja, tutkimusprofessori Anna Rotkirch toteaa, että munasolujen pakastamismahdollisuus työuran edistämisen takia hirvittää.

 -Se yksiselitteisesti liittyy vain siihen, että pitäisi ensin tehdä vain työtä, työtä ja työtä. Sitten nelikymppisenä voi mukamas turvautua siihen, että munasolut on pakastettu. Se ei minusta ole naisystävällistä, vaan naisvihamielistä, Rotkirch kiteyttää.

Rotkirch toteaa, että pakastamisesta koituvat 8000 euron kulut ovat todellisuudessa paljon suuremmat.

-Munasolujen luovutus, säilytys ja niiden käyttämiseen liittyvä toimenpide voi maksaa kokonaisuudessaan jopa 30 000 dollaria. Tuleekin mieleen, että kun Apple ja Facebook tarjoavat neljä ja puoli kuukautta äitiyslomaa, niin eivätkö ne voisi tarjota edes puolta vuotta.

Rotkirchin mielestä on vaarallinen ajatus, että nuorille naisille myydään ajatusta siitä, että lapsen saantia voidaan lykätä loputtomasti.

-Joskus voi olla hyviä syitä pakastaa munasoluja, varsinkin terveydellisistä syistä tai jos kumppania ei todellakaan ole. Tällöinkin voidaan parhaimmassa tapauksessa saada vain 5-10 vuotta lisäaikaa, jos nainen on vaikkapa 35-vuotias. Se on kuitenkin melko lyhyt ajanjakso, Rotkirch huomauttaa.

Rotkirchin mukaan munasolujen pakastaminen on hyvä ratkaisu lopulta vain hyvin pienelle vähemmistölle.

-Enimmäkseen nuorien 20-30-vuotiaiden naisien pitäisi päinvastoin ajatella, että silloin kun on hyvä hetki muuten elämässä ja haluaa lapsia, niin silloin niitä lapsia pitäisi hankkia eikä missään tapauksessa lykätä työelämän vuoksi.

Rotkirch kertoo, että amerikkalaismediat lähinnä ylistävät Facebookin ja Applen tarjoamaa munasolujen pakastamista.

- Kukaan ei puhu kuinka kallista se on, munasoluihin puuttuminen on aina kuitenkin riski, eikä se ole varmaa, että saat sen lapsen. Amerikkalaisten medioiden mukaan tässä toteutuu feministien unelma ja minä olen ihan ihmeissäni, että missä nämä tällaiset feministit ovat, kummastelee Rotkirch.   

Rotkirch arvelee, että pohjoismaissa munasolujen pakastamiseen on yleisesti terve suhtautuminen.

-Munasolujen pakastaminen on hieno lääketieteellinen läpimurto tietyille naisille. Mutta kyllähän perhepolitiikan pitäisi mahdollistaa se, että työtä ja perhettä voi yhdistää jo nuoressa aikuisiässä, Rotkirch toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat