Mainos

Vaatimukset tulitauosta kovenevat Lähi-idässä

Lähi-idän kvartetti vaatii Gazaan välitöntä tulitaukoa. Kvartettiin kuuluvat YK, Yhdysvallat, Venäjä ja EU. Asiasta keskusteltiin puhelinneuvottelussa illan aikana.

Israelin suhtautuminen tulitaukoon oli illalla hämärän peitossa. Hallituslähteistä kerrottiin Israelin vastaanottaneen jo aikaisemmin Ranskan tulitaukoehdotuksen.

Pääministeri Ehud Olmertin tiedottaja Mark Regev vakuutti kuitenkin, ettei Israel aio keskeyttää hyökkäystään ennen kuin se on saavuttanut tavoitteensa.

- Olisi virhe vähentää painetta Hamasia kohtaan ja antaa sen koota rivejään, Regev sanoi.

Nimettömänä pysytelleen hallituslähteen mukaan Ranskan ehdottamaa 48 tunnin tulitaukoa saatetaan kuitenkin käsitellä Israelin turvallisuusneuvoston kokouksessa huomenna keskiviikkona.

Aiemmin Israel varoitti, että sen hyökkäys Gazaan voi jatkua viikkoja. Israelin on uskottu harkitsevan myös maahyökkäystä, koska Gaza on julistettu suljetuksi sotilasalueeksi.

Israelin koneet pommittivat illalla ainakin Hamasin hallintorakennuksia ja presidentin kansliaa. Lähes koko Gazan kaupunki on pimeänä, sillä kaupungissa ei ole sähköjä. Myös veden jakelu on poikki suuresta osasta kaupunkia.

Hamasin ampuma raketti osui Beershebaan, yli 40 kilometrin päähän Gazan rajasta. Kyseessä on pisimmälle kantanut Hamas-taistelijoiden raketti tähän mennessä. Isku ei vaatinut uhreja.

Iskuissa menehtynyt kymmeniä lapsia

Sairaalalähteiden mukaan Israelin iskut olivat tiistai-iltaan mennessä tappaneet yli 360 gazalaista.Kuolleista nelisenkymmentä oli alle 16-vuotiaita lapsia.

Beit Hanoussa 4- ja 11-vuotiaat siskokset saivat surmansa, kun he olivat viemässä roskia ulos.

- Meitä pelottaa, että voimme kuolla koska tahansa, sanoi Gazan kaupungissa asuva 11-vuotias Mohammed Ayyad.

- Kun keskustaa pommitettiin, kuulimme valtavan räjähdyksen ja talomme täyttyi tomusta. Juoksimme heti alakertaan, hän kertasi edellisyön kauhunhetkiä.

Gazan puolestatoista miljoonasta asukkaasta useimmat ovat pysyneet kodeissaan viikonlopusta lähtien. Kodin seinistä ei kuitenkaan ole suojaa, kun taivaalta sataa pommeja.

- Kotona on yhtä vaarallista kuin kadulla, kuittasi pikkupoika Gazan kadulla.

Ulkomaat jatkoivat neuvotteluja

Kansainväliset ponnistelut Gazan kriisin ratkaisemiseksi jatkuivat. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush soitti palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille, ja kehotti tätä tekemään kaikkensa väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn on määrä vierailla Israelissa maanantaina, kertoivat hallituslähteet.

EU:n ulkoministerit kokoontuivat illalla epäviralliseen ulkoministerikokoukseen Pariisiin. Ulkoministeri Alexander Stubb ei ollut paikalla, vaan Suomea edusti kokouksessa valtiosihteeri Pertti Torstila.

Israel käännytti avustuslaivan Gazasta

Israel esti tänään avustuslaivaa rantautumasta Gazaan. Israelin laivaston alus alkoi puskea palestiinalaisaktivistien laivaa poispäin, kun sen kapteeni kieltäytyi pysähtymästä.

Aktivistien mukaan heidän laivaansa kohti myös ammuttiin. Israel kiisti väitteen ammuskelusta.

Kyproksen lahjoittamilla lääkkeillä lastattu laiva ankkuroitui lopulta Libanoniin Tyroksen satamakaupunkiin. Laivassa matkusti myös kolme eurooppalaista lääkäriä, joiden tarkoituksena oli mennä Gazaan auttamaan haavoittuneita.

Kyproksen radion mukaan Kypros aikoo vaatia Israelilta selvitystä tapahtuneesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.