Mainos

Vaateteollisuus edelleen pahoin velkaantunut

Vaateteollisuus on edelleen pahoin velkaantunut, vaikka viime vuosina yritysten kannattavuus on kohentunut. Yrityskohtaiset erot ovat kuitenkin suuria, ilmenee kauppa- ja teollisuusministeriön Toimiala-Infomedia toimialakatsauksesta. Viennin piristymisestä huolimatta vaatteita tuodaan selvästi enemmän kuin niitä viedään. Lisäksi tuonti lisääntyy vientiä tuntuvasti rivakammin.

Alan heikkouksia ovat velkaantuneisuuden lisäksi mm. pienet sarjat, suppeat kotimarkkinat ja vähäinen yhteistyö. Toisaalta pienet sarjat voivat olla myös mahdollisuus.

Vaateteollisuuden vahvuuksina mainitaan mm. hyvä laatu, nopeat ja joustavat toimitukset sekä pohjoisten olojen tuntemus. Vaatteiden tarjonnan arvo oli vuonna 1996 noin 5 miljardia markkaa. Tästä muualta tehdyt vaatteet lohkaisivat noin kaksi kolmasosaa. Vaatteita vietiin noin 1,2 miljardilla markalla; kasvu edellisvuodesta jäi 1 prosenttiin. Viime vuoden tammi-syyskuussa vienti piristyi 7 prosentin nousuun, mutta samaan aikaan tuonti pysyi edellisvuoden tapaan 15 prosentin kasvussa.

Suomi menettää markkinaosuuksiaan

Tärkein vientimaa on edelleen Ruotsi, jonka osuus kokonaisviennistä oli 23 prosenttia vuonna 1996. EU-mat lohkaisevat viennistä yhteensä runsaat puolet, mutta osuus on kutistunut.

Viime vuoden yhdeksän kuukauden tiedot osoittavat samaa eli suomalainen vaateteollisuus menettää markkinaosuuksiaan keskeisillä vientimarkkinoillaan eli Euroopassa.

Vienti erityisesti Baltian maihin lisääntyy voimakkaasti, mutta lukuja Baltiassa ja Venäjällä hämärtää alihankinnan lisääntyminen alueella. Baltian ja Venäjän osuus viennistä oli 31 prosenttia. Vaatetuonnista EU-maiden piikkiin meni 46 prosenttia. Tämä on peräti 9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 1995. Eniten EU-maista vaatteita tuotiin Portugalista, seuraavina olivat Britannia ja Italia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.