Mainos

Vaatekauppiaat odottavat jo ylioppilaskirjoitusten tuloksia

Kevään uutuusvaatteet ovat jääneet vielä kauppojen hyllyille odottamaan säiden lämpenemistä. Kylmyys on rokottanut erityisesti kevättakkimyyntiä, jonka sesonki on muutenkin lyhyt.

– Viime vuonna takkikauppa lähti käyntiin suunnilleen kuukautta aikaisemmin, kertoo asustemyyjä Maria Lolax Oulun Pukumies-liikkeestä.

Sokos-ketjusta kerrotaan, että kevättakkien lisäksi myös ulkoiluvaatteiden ja kevätjalkineiden myynnissä on jääty tavoitetasosta.

Kevätvaatteet saapuvat kauppoihin jo maaliskuussa. Niitä kuitenkin ostetaan vasta kun säätkin ovat keväiset, kertoo pukeutumisen osastopäällikkö Sari Toivonen Kauppakeskus Sellon Anttilasta Espoosta.

– Reilusti ollaan myöhässä. Uskoisin, että kauppa piristyy, kun lumet sulavat.

Myös Stockmannilla kevätkausi on käynnistynyt hitaanpuoleisesti, sanoo Helsingin tavaratalon johtaja Tuija Wänttinen.

– Esimerkiksi lastenvaatteita ei osteta ennakkoon ennen kuin niille on kelien puolesta tarvetta.

Kaupat keksivät uusia sesonkeja

Kylmänä aikana kaupaksi käyvät tuotteet, jotka eivät ole säästä riippuvaisia. Tampereen Moda Aukiassa talvitakkien kysyntä kesti tänä vuonna tavallista pidempään.

– Lisäksi värilliset housut, kuten punaiset, keltaiset ja turkoosit farkut myyvät hyvin, kertoo myymäläpäällikkö Anita Nätkinmäki.

Kauppiaat odottavat jo kevään juhlia.

– Juhlamyynti alkaa huhtikuun lopulla ja vilkastuu aina kun ylioppilaskirjoitusten tulokset tulevat, kuvailee Sokos Emotion -ketjujohtaja Hanna-Mari Store.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenojan mukaan juuri kevätjuhlien ja päättäjäisten takia toukokuu on tärkeä sesonki vaatekaupoille. Siksi kevään myyntiluvuista ei hänen mielestään vielä kannata huolestua.

– Sää vaikuttaa koko kevään myyntiin vasta, jos kylmyys jatkuu vielä toukokuussa, Kurjenoja arvioi.

Kurjenojan mukaan sesonkimyynnillä on iso merkitys maassa, jossa on neljä selkeää vuodenaikaa. Nykyään sesonkeja alkaa tosin olla enemmän.

– Kaupat keksivät kaikenlaisia sesonkeja, joita ei aikaisemmin ole ollut. Tällaisilla piikeillä, kuten ystävänpäivillä ja Halloweeneilla, yritetään täyttää rauhallisempiakin hetkiä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.