Mainos

Vaatekauppa vilkastuu - Suomi silti EU:n peränpitäjä

Vaatekauppa käy Suomessa nyt vilkkaana. Hyvä taloustilanne ja kuluttajien luottamus taloutensa paranemiseen näkyvät vaatemarkkinoilla, arvioitiin Muotimessuilla, jotka alkoivat Helsingin Messukeskuksessa tänään. Vaatemyynnin arvon odotetaan nousevan tänä vuonna lähes viisi prosenttia. Näin alan liikevaihto kohoaisi 9,8 miljardiin markkaan. Erityisen suotuisa kuluva vuosi on ollut tukkukauppiaille.

Vertailu kuitenkin osoittaa, että Suomi pysyy edelleen vaatetuskulutuksessa EU:n peränpitäjänä. 1997 meillä käytettiin tekstiileihin ja vaatteisiin noin 2 600 markka per henkilö. Summa on puolet EU:n vaatekulutuksen kärkimaiden, Itävallan ja Belgian, tasosta. Suomalainen käyttää tuloistaan vaatteisiin ja tekstiileihin 4,6 prosenttia. Vastaava luku EU-maissa on keskimäärin 5,8.

Kotimainen ei kelpaa?

Tänä vuonna suomalaiset ostavat kotimaassa valmistettuja vaatteita noin kahdella miljardilla markalla. Kotimaisten vaatteiden osuus koko vaatekaupastamme on vajaa viidennes. Vuonna 1997 vaatetuonnin markkinaosuus kasvoi Suomessa tuntuvasti. Ennusteen mukaan kotimaisen tuotannon osuus myynnistä putoaa myös tänä vuonna hieman.

Vaatetuontia hallitsevat meillä Kiina, Viro, Portugali ja Britannia. Valuuttakriisissä oleva Aasia on kasvattanut vaatetuontiaan Suomeen tuplasti nopeammin kuin muut maanosat. Yli puolet Suomen omasta vaatetuotannosta viedään ulkomaille. Eniten vaatteita Suomi vie Ruotsiin, Saksaan, Norjaan ja Britanniaan. Viroon ja Venäjälle viemme pääasiassa puolivalmisteita.

Vaatekulutuksen arvioidaan kasvavan Suomessa vuonna 1999 enemmän kuin kotitalouksien kokonaiskulutuksen. Vaateala katsoo silti, että sen tuotteiden kauppa Suomessa ei ole noussut laman notkahduksesta. Suomen muodin tulevan kevään ja kesän linjat ovat esillä kolmipäiväisillä Muotimessuilla, jotka pidetään Helsingin Messukeskuksessa. Samoissa tiloissa ovat käynnissä myös päivää lyhyemmät Kenkä- ja laukkumessut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.