Mainos

Vaasassa avataan uusi modernin taiteen museo

Vaasassa avataan viikonloppuna uusi modernin taiteen museo, jossa on esillä merkittävä suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelma. 1960-luvulta lähtien kerätyssä kokoelmassa on esillä muunmuassaJuhani Harrin, Alpo Jaakolan, Kimmo Kaivannon ja Kain Tapperin töitä.

Uusi museo sijaitsee meren rannalla Vaasan sisäsatamassa vanhassa tullipakkahuoneessa. Museon odotusaika on ollut pitkä: viime metreillä museon avaamista hidasti mm. laaja ikkunaremontti, joka piti tehdä museotiloihin sopivan oikean kosteuden takaamiseksi. Uusi museo saa käyttöönsä 2000 neliötä juuri sen toimintaa varten suunniteltuja tiloja.

Kuntsin modernin taiteen museo esittelee vaasalaisen Simo Kuntsin (1913-84) kokoelman teokset taidehistoriallisesti kiinnostavina taideilmiöinä ja taiteilijakokonaisuuksina. Kuntsin säätiön taidekokoelmassa on yli 900 suomalaista ja ulkomaista teosta. Se tarjoaa keskeisen näkökulman 1950-luvun jälkeiseen suomalaiseen kuvataiteeseen.

Kokoelman suomalaisia taiteilijoita ovat mm. Juhani Harri, Alpo Jaakola, Kimmo Kaivanto, Kain Tapper, Kuutti Lavonen, Leena Luostarinen ja Marjatta Tapiola. Kuntsin kokoelmissa on myös ulkomaista modernia taidetta, mm. teoksia seuraavilta maailmantähdiltä: Antonio Tápies, Joan Miró, Botero ja David Hockney.

Eri kokoelmien lahjoitukset ja talletukset vahvistavat Kuntsin aloittamaa ajankohtaisen taiteen tallentamista. Kuntsin säätiön taidekokoelmaan on talletettu myöhemmin myös taiteilija Carl Warghin teokset ja hammaslääkäri Lars Swanljungin laaja kokoelma.

Kokoelman keräsi Höyrymyllyn johtaja

Kokoelman kerännyt Vaasan Höyrymyllyn kaupallinen johtaja Simo Kuntsi aloitti taiteen keräilyn 1950-luvulla. Kiinnostuksensa taiteeseen Kuntsi oli omaksunut jo vaasalaisessa lapsuudenkodissaan. Kuntsi keräsi aluksi vanhaa suomalaista taidetta ja kiinnostui suomalaisesta nykytaiteesta 1960-luvun alussa, kotimaisen taide-elämän vapautumisen ja suuria muutoksia aiheuttaneen taiteen uudistumisprosessin alettua.

Ulkomaiseen nykytaiteeseen Kuntsi oli tutustunut jo 1950-luvulla ulkomailla matkusteltuaan. Kansainvälistä taidetta, maalauksia ja grafiikkaa, Simo Kuntsi keräsi vaimonsa Kaisa Kuntsin kanssa aina 1950-luvulta 1980-luvulle saakka.

Kuntsin säätiön taidekokoelma oli 1970-luvun alkuun mennessä kasvanut niin laajaksi, että heidän kotinsa seinille mahtui vain pieni osa töistä. Idea töiden esille saattamisesta tuli Kuntsien ystävältä Martti Ulkuniemeltä, rakenteilla olevan Vaasan kauppaoppilaitoksen rehtorilta. Kuntsi alkoi kypsytellä ideaa, ja käydessään katsomassa valmistumassa olevaa rakennusta sen avarat tilat ja valkoiset seinät tuntuivat sopivilta nykytaiteen ripustamiselle. Vuosina 1972-1997 osa nykytaiteen kokoelmasta oli yleisön nähtävänä Vaasan kauppaoppilaitoksessa.

Säätiön perustamisen (vuonna 1970) jälkeen Kuntsi keskittyi lahjoittamansa suomalaisen nykytaiteen kokoelman täydentämiseen. Kokoelman muuttuminen julkiseksi antoi uutta motivaatiota keräilylle: teoshankintoihin oli kiinnitettävä eri tavalla huomiota kuin kodin seinille töitä hankkiessa.

Vaasa hakee taidekaupungin mainetta

Uusi museo aikoo laajentaa toimintaansa yhteistyössä musiikin, kirjallisuuden ja teatterin kanssa.

Myös Vaasan kaupunki hakee uuden museon avulla taidekaupungin profiilia. Kaupungissa toimii muunmuassa tiedotus- ja markkinointiverkosto Art City Vaasa. Se liittää yhteen 24 paikallista kulttuuritoimijaa taiteen kaikilta aloilta: kaupunginteatterista kaupunginorkesteriin, taidemuseoista Merenkurkun Luontokeskukseen.

(MTV3/Varpu Helpinen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.