Mainos

Vaasan Kuorofestivaalilla lähes sata konserttia

Vaasan Kuorofestivaalilla kuullaan viiden päivä aikana lähes sata konserttia. Ohjelmistoon on otettu myös kaksi erikoisteosta; Laihian Hulmin taistelusta kertova kuoro- ja orkesteriteos sekä keskiaikainen kirkkodraama "Vallis Gratiae". Toukokuussa järjestettävän Kuorofestivaalin pääesiintyjiksi on tulossa aiemmilta festivaaleilta tuttuja kestosuosikkeja. Ruotsalainen lauluyhtye The Real Group vierailee festivaalilla jo kolmannen kerran, ja naiskuoro Philomela tulee Vaasaan uudelleen yleisön pyynnöstä. Muita pääesiintyjiä ovat mm. Ylioppilaskunnan Laulajat ja Värttinän laulajat. Kuorofestivaalin erikoisteemana on Suomessa harvemmin kuultu, iloinen ja esittävä Barbershop-laulu. Tätä tyyliä edustaa Vaasassa amerikkalainen huippuryhmä Studio One, joka esiintyy kaikkina viitenä festivaalipäivänä.

Kantaesitys Hulmin taistelusta

Vaasan Kuorofestivaali on lyöttäytynyt tällä kertaa yhteistyöhön Laihian Mieslaulajien kanssa. Yhteistyön tuloksena nähdään professori Jorma Panulan säveltämän "Hulmin taistelu" -kuoro- ja orkesteriteoksen kantaesitys. Libreton teokseen on kirjoittanut sosiaalineuvos Ahti Vuorinen. Laihian kirkossa 9. toukokuuta kantaesitettävä teos kertoo vapaussodan alkuvaiheista Laihian Hulmilla. Laihialaiset miehet yrittivät valloittaa Hulmin varuskunnan venäläisiltä joukoilta sillä seurauksella, että viisi laihialaista sai surmansa.

Valloitusyritys tapahtui 27. tammikuuta 1918, päivää ennen kuin vapaussota virallisesti alkoi. Festivaalin toinen erikoisteos on 8-näytöksinen keskiaikainen kirkkodraama "Vallis Gratiae", joka esitetään Vaskiluodon vanhassa sokeritehtaassa. Teoksen musiikkiin on sovittanut ja säveltänyt Heikki Klemetti. Teos kantaesitettiin Svenska Teaternissa Helsingissä vuonna 1923, mutta sen jälkeen sitä ei ole esitetty tiettävästi missään, kertoo Kuorofestivaalin taiteellinen johtaja Martti Tiainen.

Amos Andersonin kirjoittaman Vallis Gratiaen tapahtumat sijoittuvat Naantalin birgittalaisluostariin 1400-luvulla. Näytelmä tehdään yhteistyössä vaasalaisten oppilaitosten ja seurakunnan kanssa. Se esitetään ruotsiksi. Näytelmän ohjaa näyttelijä ja Svenska Yrkeshögskolan opettaja Stina Engström. Vaasan Kuorofestivaali järjestetään 7.-11. toukokuuta. Festivaalille on tulossa oheistapahtumat mukaan lukien noin 7000 esiintyjää. Festivaalin yhteydessä järjestetään tänä vuonna Skolmusik 2003 -musiikkitapahtuma, joka tuo Vaasaan yli 5000 nuorta laulajaa ja soittajaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.