Mainos

Vaasan EU-kokous muovaa uutta kulttuuripolitiikkaa

Vaasassa tänään alkaneen Kulttuuriyhteistyön uudet rakenteet ja välineet -asiantuntijakokouksen yhtenä pääteemana on Euroopan yhteisön uusi kulttuurin puiteohjelma ja sen tuomat mahdollisuudet. Kaksipäiväiseen EU-kokoukseen osallistuu parisataa asiantuntijaa kaikkiaan 24 Euroopan maasta.

Kulttuurisaralla Suomen puheenjohtajuuskauden tärkein tavoite on saada aikaan päätös Kulttuuri 2000 -ohjelmasta tämän vuoden loppuun mennessä. Opetusministeriön ylijohtajan Kalevi Kivistön mukaan Suomi tekee parhaansa, että ohjelma hyväksyttäisiin ennen vuoden loppua ja se pääsisi alkamaan suunnitellussa aikataulussa ensi vuoden alussa. Viisivuotinen Kulttuuri 2000 -ohjelma on ensimmäinen koko kulttuurialan kattava puiteohjelma, joka korvaa EU:n nykyiset Rafael-, Kaleidoskooppi- ja Ariane-ohjelmat. Uutta tulevassa puiteohjelmassa on mm. monialaisiin yhteistyöhankkeisiin sekä yhteistyöverkkojen kehittämiseen tarkoitettu tuki. Ohjelma on parhaillaan Euroopan parlamentin toisessa lukemisessa. Vaasan kokouksessa pohjustetaan siirtymistä uuteen ohjelmaan ja luodaan pohjaa yhteistyölle.

Kokouksessa keskusteltiin tänään myös kulttuurien monimuotoisuudesta. Aihetta tarkasteltiin kielellisen moninaisuuden ja alueellisen identiteetin näkökulmasta. Huomenna kokouksen aiheena on kulttuuri Euroopan kilpailukyvyn tekijänä. Vaasassa keskustellaan kulttuuriteollisuuden perustana olevan luovuuden olemuksesta, sen merkityksestä kilpailukyvylle ja siitä, kenelle kuuluu vastuu luovuuden edellytysten turvaamisessa. Teema liittyy Suomen puheenjohtajuuskaudellaan esiin nostamaan Kulttuuriteollisuus ja työllisyys -aiheeseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.