Mainos

Väärin palautetut paristot sytyttäneet tulipaloja

Käytettyjen paristojen keräys kaupoissa on aiheuttanut vaaratilanteita, kertoo Kaupan liitto.

Liiton mukaan erityisesti väärin säilytettyjen litiumparistojen ja -akkujen oikosulut ovat aiheuttaneet vaaratilanteita, kun ne ovat sytyttäneet pahviset keräysastiat palamaan. Toisinaan kauppoihin myös yritetään jättää ajoneuvojen akkuja tai teollisuusakkuja.

Kaupan liiton ympäristöasioiden asiantuntijan Marja Olan mukaan tietoon on tullut joitakin keräyslaatikon kytemisestä alkuun lähteneitä paloja.

– Kauppa haluaa olla mukana käytännön ympäristöteoissa, mutta keräyksen on ehdottomasti oltava turvallista. Jos turvallista keräystä ei voida järjestää kaupan sisällä, tulisi keräystapa miettiä uudelleen, Ola sanoo.

Hänen mukaansa yksi vaihtoehto voisi olla se, että paristojen ja akkujen keräyspisteet olisivat ulkotiloissa isoimpien myymälöiden yhteydessä.

Litiumparistot teipattava

Litiumakkujen ja -paristojen navat tulisi piilottaa teippaamalla ennen palauttamista keräyslaatikkoon. Teippaamattomat litiumakut ja -paristot voivat synnyttää oikosulun, joka voi johtaa tulipaloon. Litiumakut ja -paristot tunnistaa Li-alkuisesta merkinnästä.

Vuotavat akut ja paristot taas tulisi palauttaa suljetussa muovipussissa.

Käytettyjen paristojen ja akkujen kierrätys on lisääntynyt huomattavasti sen jälkeen, kun kaupat ovat alkaneet hoitaa kierrätystä tuottajavastuulain tultua voimaan vuonna 2008. Paristojen ja akkujen keräysaste on noussut 15 prosentista noin 31 prosenttiin.

Paristojen ja akkujen keräyslaatikoita löytyy tällä hetkellä yli 13 000 vähittäistavaraliikkeestä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.