Mainos

Vaarikin nukkui vauvana äitiyspakkauslaatikossa

Miljoonissa voidaan laskea ne suomalaislapset, jotka ovat nukkuneet ensimmäiset unensa kansaneläkelaitoksen pahvilaatikossa.

Laatikkoa on somistettu ja pehmustettu kulloisenkin muodin, tarpeiden ja mieltymysten mukaan, ja samalla tavalla on muuttunut pakkauksen sisältö vuosikymmenten kuluessa.

Ensimmäiset äitiysavustukset jaettiin vuonna 1938 vähäosaisille synnyttäjille. Vuonna 1949 avustus tuli kaikkien äitien saataville.

Äitiyspakkauksen historiaa esitellään Kelan ja Aalto-yliopiston yhteisesti toteuttamassa näyttelyssä Helsingissä. Se on osa Maailman kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa.

Suomalainen äitiyspakkaus on ollut maailmalla ainutlaatuinen vuosikymmenten ajan. Koko ajatuksen taustalla 75 vuotta sitten oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja korkeasta lapsikuolleisuudesta. Äitiysavustus toi äidit terveydenhuollon piiriin.

Nykyaikaisen äitiyspakkauksen suosituimmat tuotteet - ainakin vanhempien mielestä - ovat olleet makuupussi, ulkohaalarit ja body-alusvaatteet.

Kela jakaa vuosittain noin 40 000 äitiyspakkausta. Noin 20 000 valitsee äitiysavustuksen rahana, joka tällä hetkellä on 140 euroa.

(MTV3)

Katso Anna Zareffin juttu (Kymmenen uutiset 28.6.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.