Mainos

Väärien dollarien tekopaikka löytyi Lahdesta

Lahdessa on painettu kymmenien miljoonien markkojen edestä vääriä dollareita. Eilen ja tänään suoritettujen pidätysten jälkeen poliisin suojissa on kuusi henkilöä eri puolilla Suomea. Keskusrikospoliisi ja paikallispoliisit ovat jäljittäneet laitonta setelipainoa vuodesta 1994 lähtien.

Silloin viranomaisten käsiin alkoi tulla väärennettyjä 1000 Ruotsin kruunun sekä 50 ja sadan dollarin seteleitä. Epäaitoja rahoja on esiintynyt Suomen lisäksi Virossa ja Venäjällä. Viime vuonna tutkimukset keskitettiin Lahden ja Oulun seudulle ja loppujen lopuksi pelkästään Lahteen.

Ensimmäiset kiinniotot, etsinnät ja pidätykset tehtiin viikko sitten torstaina. Viikonvaihteessa vangittiin 51-vuotias lahtelainen pariskunta epäiltynä törkeästä rahanväärennyksestä. Lisää jutuun sekaantuneita on haettu tällä viikolla eri puolilla Suomea.

Rikoskomisario Jouko Tainio on tapahtumista vielä varsin vaitonainen. Hän paljastaa poliisin löytäneen Lahdesta sekä vääriä seteleitä valmistaneen kirjapainon että laittomiin puuhiin tarvittavaa materiaalia. Muualla suoritettujen kotietsintöjen yhteydessä on tavattu huumeita ja varastettuja aseita.

Jutun oikeuskäsittely alkaa Lahden käräjäoikeudessa 20.helmikuuta. Komisario Tainio ei osaa arvioida, saadaanko tutkinta siihen mennessä päätökseen. Poliisi selvittää muun muassa rahanväärennösketjun roolijakoa sekä uuden jutun yhteyksiä vanhoihin.

Vuonna 1993 poliisi löysi Raahen seudulta "tehtaan", joka oli tuottanut vääriä 20 dollarin seteleitä. Dollarien väärentämiseen tarvittavaa materiaalia tavattiin aikanaan myös Lahden suuren leimamerkkijutun yhteydessä. Dollarien väärentämistä on viime vuosina pyritty vaikeuttamaan uusilla yksityiskohdilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.