Mainos

Vääriä 500 markan seteleitä jälleen liikkeellä

Väärennettyjä 500 markan seteleitä on löytynyt jälleen Pohjanmaalla viime perjantaina.

Pohjanmaalla tavattujen väärennösten tutkimusten valossa näyttää siltä, että väärennökset tulevat Venäjältä. Töysässä väärillä seteleillä maksaneet kaksi henkilöä olivat venäläisiä, jotka kertomansa mukaan olivat saaneet rahat virallisesta rahanvaihtopisteestä Pietarista. Pidätetyt vapautettiin eilen. Rahojen tekninen tutkinta jatkuu.

Tähän mennessä tavatuilla väärennetyillä 500 markan seteleillä on yleensä maksettu ostoksia mm. kaupoissa, kioskeissa ja ravintoloissa. Poliisi kehottaa liikkeitä olemaan edelleen tarkkaavaisia vastaanottaessaan suuria seteleitä ja epäilyttävissä tapauksissa ottamaan yhteyttä paikallispoliisiin.

Miten väärän setelin erottaa oikeasta?

Väärennöksissä on jäljitelty kaikkia tavallisimpia turvatekijöitä, kuten vesileimaa ja turvalankaa. Väärennökset sisältävät myös väärennetyn hologrammin. Väärennökset ovat kooltaan ja väritykseltään erehdyttävästi aitojen seteleiden kaltaisia.

Paljaalla silmällä väärennöksen erottaa hologrammista. Aidon setelin hologrammissa on teksti "SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK", väärennöksissä tekstinä on "SUOMEN FINLAND SUOMEN FINLAND". Aidossa 500 markan setelipaperissa on nähtävissä ohuita sinisiä kuituja paperimassan seassa, väärennöksissä näitä kuituja ei ole. Ultraviolettivalolampulla väärennökset paljastuvat varmimmin. UV-valossa katsottaessa väärennöksen paperi loistaa kokonaisuudessaan sinisenä (ts. fluoresoi), aito setelipaperi ei loista.

Suurennuslasilla voidaan aidossa setelissä nähdä pienikokoista kirjoitusta arvomerkinnän nollien sisäkehillä (SUOMEN PANKKI FINLANDS BANK). Väärennöksissä tätä kirjoitusta ei ole.

Ensimmäisen kerran seteliväärennöksiä tavattiin noin kuukausi sitten. Teknisesti erittäin korkeatasoisia, väärennettyjä Suomen 500 markan seteleitä on tavattu alkuvuoden aikana eri puolilla Suomea.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.