Mainos

Väärennetyissä lääkkeissä rotanmyrkkyä ja lattiavahaa

Suomessa ostetaan väärennettyjä lääkkeitä 44 miljoonalla eurolla vuodessa, kertoo lääkeyhtiö Pfizerin tutkimus. Koko Euroopassa lääkeväärennöksiä ostetaan 10,5 miljardilla. Lääkkeitä tilataan netistä ja tuodaan ulkomailta.

Pfizer Oy:n vastuunalainen johtaja Pasi Virta varoittaa epämääräisten lääkkeiden terveysriskeistä.

- Näissä lääkkeeissä saattaa olla mitä tahansa: rotanmyrkkyä, lattiavahaa, huumausaineita. Niiden taustalla voi olla järjestäytynyttä rikollisuutta, ja niiden tilaaminen EU-alueen ulkopuolelta on kiellettyä.

Suomalaiset suosivat varsinkin masennus-, laihdutus-, tupakastavierotus-, kipu- ja erektiolääkkeitä. Siinä missä osa suomalaisista siirtää lääkemainokset lukematta roskapostikansioon, osa tarttuu tarjouksiin.

Riskejä ei tunneta

Virran mukaan lääkkeitä saatetaan tilata netistä esimerkiksi silloin, kun vaiva tuntuu arkaluontoiselta tai lääkärille meneminen vaivalloiselta.

- Suomalaisten luottamus netistä tilattaviin lääkkeisiin on suuri. He eivät tunne riskejä.

Valelääkkeisiin liittyvistä kuolemantapauksista Virralla ei ole tarkkaa tietoa.

- Lääkevalmistajat eivät yleensä raportoi kuolemantapauksista. Maailmalla tiedetään tapauksia, joissa lääkkeitä nauttineet ovat saaneet vakavia haittoja tai jopa menehtyneet.

Lääkkeitä tilattiin ennen kaukoidästä; nykyään niitä lähetetään myös EU:n alueelta. Virran mukaan myös Ruotsista tulee paljon lääkelähetyksiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.