Mainos

Väärennetyillä passeilla yritetään Suomeen lähes päivittäin

Rajavartiolaitos takavarikoi vuosittain noin 200–300 väärennettyä passia.

Näissä tapauksissa passien henkilötietoja on väärennetty, minkä lisäksi myös passien mukana kuljetettavia viisumeita ja oleskelulupia on väärennetty.

Väärennetyillä passeilla maahan pyrkivät henkilöt tulevat pääsääntöisesti kriisipesäkkeistä, kuten Lähi-idästä ja alueilta, joiden elintaso on alhainen. Esimerkiksi Syyriasta on tullut muutamana viime vuonna tavallista enemmän väkeä Suomeen.

– Suomi on ensisijaisesti läpikulkumaa, josta on helppo liikkua eteenpäin jatkoyhteyksien takia, kertoo majuri Mikko Lehmus Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Lehmuksen mukaan väärennetyillä asiakirjoilla liikkuvat henkilöt saavat apua järjestäytyneeseen rikollisuuteen sekaantuneilta henkilöiltä.

– Väärennetyistä passeista voi joutua maksamaan tuhansia euroja ja yleensä järjestäytynyt rikollisuus sekä laittoman maahantulon järjestäminen on taustalla, kun väärennettyjä passeja tehdään, Lehmus toteaa.

Suurin osa väärennettyjen passien kanssa matkustavista jää kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Komentajakapteeni Pentti Alapelto Helsingin rajatarkastusosastolta kertoo, että tapauksien selvittelyyn menee yleensä muutamia päiviä.

– Meillä on ammattitaitoiset henkilöt, jotka kyllä huomaavat huijausyritykset. Suurin osa jää kiinni, Alapelto vakuuttaa.

Rajavartiolaitos kertoi aiemmin tällä viikolla, että se epäilee kahden noin 30-vuotiaan somalialaisen miehen syyllistyneen väärennykseen ja väärennysaineiston hallussapitoon Nuijamaan rajanylityspaikalla maaliskuun lopussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.