Väärennettyjen passien takana usein organisaatio

Suomessa väärennettyihin asiakirjoihin törmää rajatarkastusmuodollisuuksissa yleensä silloin, kun kyse on Shengen-alueen ulkopuolisista maista.

– Kyllä väärennökset jää meillä erityisesti rajatarkastusten yhteydessä kiinni. Meillä on ammattitaitoinen henkilökunta ja suurimmilla rajanylityspaikoilla on jopa oma laboratorio väärennösten tunnistamista varten, kuvailee Rajavartiolaitoksen esikunnasta rajatarkastusyksikön päällikkö Olli Lampinen..

Väärennökset tutkitaan aina tarkasti.

– Joskus tutkinnassa selviää, että maahantulon takana on organisaatio. Organisaatio yleensä myös järjestää henkilöille asiakirjat. Varsinkin laadukkaat väärennökset ja voi sanoa, että jopa nykypassit, ovat sellaisia, että niitä ei ilman teknisiä apulaitteita tehdä, toteaa Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Petri Härmä.

Väärennökset koko maailman ongelmana

Passien ja muiden henkilöpapereiden väärentäminen on yleismaailmallinen ilmiö. Passien turvamerkinnät ovat parantuneet, mutta silti rajavartiolaitokselta arvioidaan nimenomaan passien olevan yleisin väärennyksen kohde ainakin rajaliikenteessä.

– Suomessa jää vuosittain kiinni noin 200 väärennettyä passia, kertoo kapteeniluutnantti Seppo Häkkinen Rajavartiolaitokselta.

– Yleisimmin väärennetty passi on sellainen, missä ihminen pyrkii passin avulla todentamaan lähtömaansa tullessaan Suomeen. Kyllä meillä näkyy väärennetyissä henkilöpapereissa se, että usein tullaan esimerkiksi Länsi-Afrikan maista, Petri Härmä kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat