Mainos

Väärennettyjen passien määrä lisääntynyt

Suomeen väärennetyillä passeilla ja -matkustusasiakirjoilla pyrkivien määrä on vajaassa vuodessa kymmenkertaistunut.

Schengen-sopimuksen myötä Suomeen tai Suomen kautta muihin sopimusmaihin yrittävien luku on noussut viime vuoden 118:sta peräti 1180:neen. Rajavartiolaitos on Yhdysvaltoihin kohdistuneen terrori-iskun jälkeen tehostanut entisestään rajavalvontaa.Väärillä papereilla maahan yrittäviä jää koko ajan kiinni.

Satamassa ohi rajavalvonnan yrittävät tulevat Virosta, ja jos laivalla jatketaan niin suunta on Ruotsi. Lentokoneella tulevat ohi valvonnan yrittävät ovat kauempaa.

-Väärillä passeilla tuleminen painottuu Aasia-Afrikka akselille, majuri Janne Piiroinen rajavartiolaitokselta kertoo.

Suomi ei ole useinkaan määränpää vaan se voi olla hyvinkin kaukana tai ainakin Euroopassa.

-Suomi on kauttakulkumaa, josta jatketaan EU:hun, joko Isoon-Britanniaan, Saksaan, Ranskaan tai sitten Atlantin toiselle puolelle: Pohjois-Amerikkaan, Piiroinen jatkaa.

Rajavalvonnan avuksi on tekniikan lisäksi mm. rajavartioille opettu vähän eksoottisempia kieliä. Eli kysytään epäilyttältä henkilöltä hänen passinsa mukaisella äidinkielellä kuulumisia. Jos sitä ei ymmärretä niin sitten tutkitaan tarkemmin.

-Kolme kiinalaistyttöä olivat matkalla Japanin passeilla, jotka paljastuivat väärennöksiksi. Tähän liittyi singaporelainen herra, joka oli järjestänyt matkan.Tytöt olivat alaikäisiä, siis alle 18-vuotiaita.

Väärennettyjä passeja tuodaan myös myytäväksi jo Euroopassa oleville laittomille siirtolaisille joko laillistumista varten tai edelleen matkustamista varten.

-Eräs Australian kansalainen kuljetti väärennettyjä Euroopan Unionin passeja. Hänen matkatavaranaan 47 kappaletta tyhjiä väärennettyjä asiakirjoja ja kohteena oli Bryssel, majuri Piiroinen kertoo.

Rajavartiolaitoksen mielestä lisääntyneet tarkastukset eivät vastaisuudessa riitä vaan on mentävä aivan uusiin keinoihin.

-Tulevaisuudessa mennään biotunnisteisiin:sormenjälkiin, hahmoihin, kasvonpiirteisiin, jopa silmään ja tällaisiin tekijöihin.

Rajavalvonnan on oltava tarkkaa joka paikassa sillä uusien ympäri maailmaa keinolla jos toisella yrittävien lisäksi Schengenalueelta on pidettävä poissa nekin kaksi miljoonaa joilla on maahantulokielto johonkin Schengenmaahan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.