Mainos

Väärennettyjen lelujen tuonti EU-maihin kasvaa nopeasti

EU:n komission mukaan väärennettyjen lelujen ja pelien takavarikot unionin rajoilla kymmenkertaistuivat vuonna 2003 edellisvuoteen verrattuna.

Lelujen ja pelien väärennösten salakuljetus EU:n alueelle on nopeassa kasvussa. Euroopan komission julkistamien tilastojen mukaan vuonna 2003 unionin rajoilla takavarikoitiin noin 12 miljoonaa tällaista lelua ja peliä, lähes 10 kertaa edellisvuotta enemmän.

Samalla myös lääkkeiden ja elintarvikkeiden väärennökset ovat lisääntyneet selvästi. Erityisen muodikkaaksi kopiotuotteeksi on noussut potenssilääke Viagra.

Elintarvikeväärennösten joukossa on tuotteita laidasta laitaan, muun muassa alkoholia, makeisia, vohveleita, purukumia ja jopa omenoita. Komissio on erityisen huolissaan tuotteiden mahdollisista terveysriskeistä, koska niiden sisältöä tai aineosia ei voida valvoa.

Yhteensä EU:n rajoilla takavarikoitiin toissa vuonna noin 100 miljoonaa väärennöstä, 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Savukkeiden osuus oli noin kolmannes, samoin cd- ja dvd-levyjen. Useimmat tuotteet olivat lähtöisin Aasiasta, erityisesti Kiinasta.

Nokian valekännyköitä paljon liikkeellä

EU-tullien haaviin jäävien tuotteiden määrä on vain jäävuoren huippu koko väärennös- ja piraattitoiminnasta. Kun vuoden 2003 takavarikkojen arvo oli noin miljardi euroa, oli koko väärennösbisneksen arvo noin 400 miljardia euroa. Kannattavimpia tuotteita ovat edelleen dvd- ja cd-levyt sekä tietokoneiden ohjelmistot. Myös Nokian tekaistut kännykät ovat suosiossa.

- Tämä on ihan samannäköinen kuin minun oma puhelimeni paketteineen kaikkineen, tulliasioista vastaava komissaari Laszls Kovacs esitteli väärennettyä Nokian kännykkää toimittajille.

Kovacs painotti, että rikollisilla on käytössään yhä hienostuneempaa tekniikkaa. Pian EU:hun liittyvissä Bulgariassa ja Romaniassa on esimerkiksi paljastunut jopa kokonaisia tekaistuja British Petroleum -huoltoasemia tienvarsikyltteineen ja bensapumppuineen.

Suomessa tulli takavarikoi toissa vuonna selvästi vähemmän väärennöksiä kuin vuonna 2002. Komissio kuitenkin huomauttaa, että koska salakuljettajat etsivät jatkuvasti uusia kuljetusreittejä, positiivinen kehitys on yleensä väliaikaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.