Väärennettyjä leluja ja lääkkeitä tulvii EU-markkinoille

Euroopan unionin rajoilla jää kiinni yhä enemmän väärennettyjä leluja, lääkkeitä ja kosmetiikkaa. Sen sijaan dvd- ja cd-levyjen kopioita sekä tupakkatuotteita tarttuu tullin haaviin selvästi aiempaa vähemmän.

EU-komission mukaan etenkin lääkkeiden ja kosmetiikan väärennykset ovat suuri ongelma, koska ne uhkaavat suoraan kansalaisten terveyttä.

EU:n verotuksesta ja tulliasioista vastaava komissaari Laszlo Kovacs varoitti tänään Brysselissä piraattituotteiden kasvavasta terveysriskistä kuluttajille.

Viime vuonna EU-rajoilla takavarikoitiin yhteensä noin 79 miljoonaa laitonta piraattituotetta. Määrä on kuitenkin selvästi vähemmän kuin ennätysvuonna 2006, jolloin rajoille jäi peräti 128 miljoonaa väärennöstä.

Samaan aikaan kuitenkin väärennetyn kosmetiikan takavarikot lähes kolminkertaistuivat. EU:n tulliviranomaiset takavarikoivat viime vuonna yli kuusi miljoonaa kosmetiikka- ja hygieniatuotetta, kuten parranajoteriä. Takavarikkojen määrä kasvoi edellisvuodesta 264 prosenttia. Lääkkeitä jäi kiinni puolet edellisvuotta enemmän, leluja kaksi kertaa aiempaa enemmän.

Kiina on yhä piraattituotteiden yleisin alkuperämaa. Tuoteryhmien välillä on kuitenkin suuria eroja. Esimerkiksi väärennettyjen lääkkeiden yleisin alkuperämaa on Sveitsi, kun taas kosmetiikkaa tulee eniten Georgiasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat