Mainos

Vaaratilanne lähellä venäläisessä ydinpolttoainelaitoksessa

Venäläisessä Majakin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitoksessa sattui eilen vaaratilanne, kun laitoksen sähköt katkesivat. Laitos sijaitsee Uralin vuoristossa. Viranomaisten mukaan tapahtuneesta ei aiheutunut säteilyvaaraa.

Myös lähistöllä sijaitseva Belojarskin ydinvoimala jouduttiin sulkemaan sähkökatkoksen vuoksi. Viranomaisten mukaan tästäkään tapauksesta ei koitunut ympäristölle säteilyvaaraa. Majakin toimitusjohtaja Vitali Sadovnikov sanoi kuitenkin uutistoimisto Itar-Tassille, että ainoastaan laitoksen työntekijöiden "ripeä, sotilaallisuutta hipova toiminta" pelasti laitoksen vakavalta katastrofilta.

Majak on maailman suurin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitos. Siellä muun muassa eroteltiin plutonium Neuvostoliiton ensimmäiseen ydinpommia varten vuonna 1949. Majak on suljettu huippusalainen kaupunki, jonka alueella asuu arviolta 86 000 ihmistä. Sinne on myös yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa rakennettu luolastot, joissa on varastoituna niin paljon plutoniumia, että se riittäisi arviolta 6000 ydinpommin rakentamiseen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.