Vaaratiedotteita kesäkuussa jo enemmän kuin koko viime vuonna

Hätätiedotteet kesäkuun alussa korvanneita vaaratiedotteita on annettu huomattavasti arveltua enemmän. Sisäasiainministeriössä onkin yllätytty vaaratiedotteiden runsaasta määrästä.

Kesäkuun alusta voimaan astuneen vaaratiedotelain aikana on sisäasiainministeriön valmiusjohtaja Janne Koivukosken oman epävirallisen kirjanpidon mukaan annettu jo kahdeksan vaaratiedotetta. Määrä on jo nyt huomattavasti suurempi kuin koko viime vuonna yhteensä.

– Karhuja on havaittu normaalia useammin ja nyt niistä on päätetty antaa vaaratiedotteita. Tämä saattaa olla myös ihan sattumaa, Koivukoski sanoo.

Lakia valmisteltaessa kaavailtiin, että tiedotteita tulisi korkeintaan noin muutama kymmenen vuodessa. Sisäasiainministeriö aikookin puuttua asiaan korostamalla harkinnan tärkeyttä vaaratiedotteiden antamisessa.

– Olemme jo puuttuneet asiaan sen verran, että olemme erityisesti korostaneet omalle hallinnolle, että tiedote voidaan antaa tilanteessa, jossa on hengenvaraa tai välitön terveysvaara, ja että tiedotteen antaminen on välttämätöntä.

Pitääkö Joutsan karhusta tietää Helsingissä?

Monia kansalaisia on ihmetyttänyt se, miksi tiedotteet välitetään aina koko Suomeen. Syynä tähän on järjestelmä, joka ei mahdollista tällä hetkellä tiedotteen alueellisempaa julkaisua.

– Ne annetaan tällä hetkellä koko Suomessa sen takia, että ei ole olemassa teknistä keinoa antaa niitä edullisesti. Teknisenjärjestelmän kustannukset ovat sellaisia, että niihin ei kustannus-hyötyanalyysin perusteella kannata mennä.

Asiaa on mietitty sisäasianministeriössä paljon. Ministeriössä ajateltiin vaaratiedotelakia valmisteltaessa, että niiden määrä jää niin vähäiseksi, ettei niiden välittämisestä koko Suomeen olisi haittaa tai harmia.

– Jotkut ovat olleet turhaan huolestuneita varsinkin radiosta tulleista vaaratiedotteita. On kuviteltu, että tulee jotakin vaarallisempaakin ja että se koskee juuri minua.

Vaaratiedotteiden antaminen on aina paikallisen viranomaisen harkinnassa ja päätettävissä.

– En uskalla mennä sanomaan, että onko se oikein vain väärin, mutta silloin kun se on annettu, niin on tulkittu, että asiasta tulee tiedottaa yleisen vaaratiedotteen kautta, Janne Koivukoski kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat