Mainos

Väärät automaattihälytykset työllistävät pelastuslaitoksia

Sisäministeriö on asettanut työryhmän suunnittelemaan keinoja, joilla turhat paloilmoitinhälytykset saataisiin puolitettua vuoteen 2009 mennessä.

Automaattiset väärät palohälytykset ovat suuri ongelma koko maassa. Pelastuslaitosten tietojen mukaan viime vuonna oli kaikkiaan 20 000 automaattisen paloilmoittimen tekemään hälytystä, ja niistä peräti 98 prosenttia oli aiheettomia ei kohteessa ei ollut tarvetta sammutus- tai pelastustoimiin.

Sisäministeriö on asettanut työryhmän suunnittelemaan keinoja, joilla turhat paloilmoitinhälytykset vähennettäisiin Suomessa tästä puoleen vuoteen 2009 mennessä.

-Koko maassa palo- ja pelastustehtäviä on viime vuosina ollut vuosittain kaikkiaan noin 95 000. Niistä noin 20 000 on ollut automaattisten paloilmoittimien tekemiä hälytyksiä, kertoo työryhmässä mukana oleva Helsingin pelastuslaitoksen operatiivinen palopäällikkö Yrjö Niiranen.

Niiranen löytää väärien automaattihälytysten määrän nousuun useita syitä: laitteita on tullut lisää ja niiden merkit ovat muuttuneet EU-direktiivin salliessa vapaan tuonnin Suomeen. Ihmiset pitävät kuitenkin mielellään vanhat laitteensa, eivätkä uusi niitä. Kaikki uudet varaosat eivät välttämättä sovi vanhoihin laitteisiin.

-Korjausrakentamista tehdään nykyisin hyvin paljon, ja remonttitöissä sattuu hyvin usein vääriä laitehälytyksiä: vaikka kuinka suojattaisiin kohteita, niin pöly leviää laitteisiin. Paras vaihtoehto olisi, että koko kiinteistö olisi henkilövartioituna rakennustyömaana ja automaattinen paloilmoitin olisi remontin ajaksi poiskytketty.

Myös esimerkiksi kolhut, maalaus ja kosteus voivat aiheuttaa turhan hälytyksen.

Tehtäviä rutkasti lisää

Helsingin pelastuslaitoksen tehtävät lisääntyivät viime vuonna jyrkästi. Kun toissa vuonna palo- ja pelastustehtäviä oli yhteensä vajaat 8000, niin viime vuonna luku kipusi jo lähes 8700:aan.

Ensihoidon ja sairaankuljetustehtävien viime vuoden lukuja ei vielä ole laskettu, mutta toissa vuonna niitä oli lähes 86 900. Tämäkin luku ylitetään reippaasti, uskoo Niiranen.

Laitoksen tehtäviä lisäsivät selvästi myös maastopalot, joita oli nyt 550 - edellisvuonna vajaat 110.

Helsingin pelastuslaitoksen eläimenpelastusyksikkö on tullut kaupunkilaisille niin hyvin tutuksi median kautta, että sen puoleen käännytään entistä helpommin. Tehtävämäärät nousivat vastaavasti 350:stä lähes 570:een.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.