Vääränlaiset alushousut voivat aiheuttaa ikäviä haittoja – vältä tiettyjä materiaaleja

Onko alusvaatteilla parasta ennen -päivää? 0:30
KATSO MYÖS: Onko alusvaatteilla parasta ennen -päivää?

Alushousuja valmistetaan monista eri materiaaleista, joista osa on terveyden kannalta parempia kuin toiset. Myös alushousujen malli on tärkeää mukavuuden ja hygienian kannalta. 

Alusvaate kuin alusvaate – kunhan ne ovat puhtaat ja jalassa, onko muulla niin väliä?

Asiantuntijoiden mukaan on, sillä alushousuilla voi olla joko negatiivinen tai positiivinen vaikutus sukupuolielinten terveyteen, kirjoittaa Huffpost.

Esimerkiksi alushousut, jotka hiostavat, saattavat saada alapään ihon kutiamaan ja aiheuttaa jopa hiivatulehduksen. 

Tietyn malliset alushousut, kuten tangat, voivat taas lisätä bakteerivaginoosin ja muiden tulehdusten riskiä. 

Liian tiukat alushousut voivat hangata, aiheuttaa tulehduksia ja on olemassa todisteita myös siitä, että ne voivat vaikuttaa miesten hedelmällisyyteen.

Alusvaatteita valitessa onkin tärkeää harkita, mistä kankaasta ne on valmistettu, miten ne istuvat ja minkä malliset ne ovat.

Valitse puuvillaa tai muita luonnonmateriaaleja 

Materiaali on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jota kannattaa harkita alushousuja hankkiessa.

– Yleisesti ottaen, parhaat kankaat alusvaatteille ovat luonnonmateriaalit kuten puuvilla. Se johtuu kankaan hengittävyydestä. Tiedämme, että ilma kiertää paremmin puuvilla-alusvaatteissa kuin polyesterista valmistetuissa. Vulvan terveydelle on tärkeää, että ilma kiertää hyvin, gynekologi Andrea Braden toteaa.

Urologi Scott D. Miller on samoilla linjoilla. Miehen mukaan puuvilla erottuu joukosta, koska se on materiaalina mukava, viileä, hengittävä, kosteutta siirtävä ja imukykyinen.

Miller kuitenkin huomauttaa, että puuvillan hyvät ominaisuudet riippuvat puuvillakuidun laadusta sekä erilaisista kudoksista.

Joissain tapauksissa muut materiaalit toimivat paremmin.

– Kovasti hikoillessa puuvilla voi imeä itseensä liikaa kosteutta, johtaen bakteerien ja sienitulehdusten kasvuun. Näissä tapauksissa parempi vaihtoehto on valita kangas, joka on yhdistelmä puuvillaa ja synteettistä materiaalia, Miller neuvoo.

Vältä kankaita, jotka eivät anna alapään hengittää

Gynekologi Suzy Lipinski kehottaa välttämään materiaaleja, jotka eivät hengitä. Tällaisia materiaaleja ovat esimerkiksi nailon ja satiini.

Urologi Scott D. Millerin mukaan polyesteri on todennäköisesti kaikista huonoin materiaalivalinta alusvaatteille.

– Vaikka se onkin yksi kevyimmistä materiaaleista, se ei ole kovin imukykyinen tai hengittävä. Sen kestävyys kuitenkin tekee siitä hyvän lisän pienenä osana [kangassekoitteissa], Miller sanoo.

Alusvaatteissa, joita ei ole tehty luonnonmateriaaleista, on yleensä kuitenkin puuvillainen paneeli haaroissa tai vahvikkeena ja se on gynekologi Andrea Bradenin mukaan hyvä asia.

– Koska puuvilla on ideaalein kangas, jonka päällä alapää voi "istua", Braden toteaa.

Valitse malli, joka tuntuu sinusta mukavalta

Lääkärien mukaan mallivalinnassa ei ole varsinaisesti oikeita tai vääriä vastauksia. Kyse on enemmänkin siitä, minkälaisissa alusvaatteissa tunnet olosi mukavaksi ja kehosi saa hengittää.

– Avaintekijä on mukava malli, joka ei rajoita tai hankaa. Tämä tarkoittaa, että eri vartalotyypeille sopii erilaiset alusvaatteet. Kysy itseltäsi, tuntuvatko alusvaatteet mukavilta ja liikkuvat kanssasi, vai kiristävätkö ne. Hilautuvatko alusvaatteet ylöspäin ja hankaavat? Jopa kahdet samanmalliset alushousut kahdelta eri valmistajalta voivat istua eri tavalla, Suzy Lipinski toteaa. 

Urologi Fenwa Milhousen mukaan jo pitkään on suositeltu löysiä alushousuja. 

– Tiukasti istuvat alushousut vähentävät ilman kiertämistä ja saattavat lisätä kosteuden kertymistä, mikä voi aiheuttaa ihon ärtymistä ja hiivainfektioita, Milhouse kertoo.

On kuitenkin syytä uskoa, että jotkut alusvaatemallit ovat parempia kuin toiset, jos tarkastellaan asiaa hedelmällisyyden kannalta. Milhouse viittaa vuoden 2018 Harvard-tutkimukseen, jossa arvioitiin yli 700 miehen siemennesteen ominaisuuksia. Tutkimuksen mukaan miehillä, jotka käyttivät pääasiassa löysiä boksereita, oli 25 prosenttia korkeampi siittiöpitoisuus kuin heillä, jotka eivät käyttäneet.

Scott D. Millerin mukaan tiukemmin istuvissa boksereissa ja alushousuissa on kuitenkin se hyvä puoli, että ne tukevat paremmin. 

Harkitse, kuinka usein käytät stringejä

Vähemmän kangasta ei automaattisesti tarkoita parempaa hengittävyyttä. Suzy Lipinskin mukaan esimerkiksi stringit ovat usein hyvin tiukkoja ja rajoittavia.

– Tämä ei tarkoita, ettetkö voisi ikinä käyttää niitä, ehkä vain rajoittaa niiden käyttöä ja jättää ne erikoistilanteisiin, Lipinski toteaa.

Kannattaa myös harkita omaa terveyshistoriaansa.

– Jos sinulle tulee usein tulehduksia, saatat haluta välttää alushousuja, kuten stringejä tai muita malleja, jotka istuvat hyvin lähellä peräpäätä, Braden toteaa.

Tämä johtuu Bradenin mukaan siitä, että bakteerit voivat siirtyä alushousujen tiukan kankaan mukana peräaukolta sukupuolielinten suuntaan.

Vaihda alushousut vähintään kerran päivässä

Huffpostin haastattelemat asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, että alushousut kannattaisi vaihtaa vähintään kerran päivässä, jotta alue pysyy puhtaampana, kuivana ja vältetään bakteerien liikakasvu.

– Meillä kaikilla on normaalisti sukuelinten tai peräsuolen alueella eläviä bakteereja. Se, mitä et halua, on bakteerikasvustoa vaatteistasi tai alusvaatteistasi, gynekologi Andrea Braden toteaa.

Pitämällä samoja alushousuja pidemmän aikaa, kosteus sekoittuu kehon normaalien bakteerien kanssa ja voi aiheuttaa tulehduksia ja epämiellyttäviä hajuja. 

– Jos olet aktiivinen ja hikoilet paljon tai kamppailet pidätyskyvyttömyyden kanssa, saatat haluta vaihtaa [alushousuja] useamminkin, gynekologi Suzy Lipinski sanoo.

Nukkuako kommandona vai alushousut jalassa?

Osan asiantuntijoiden mielestä nukkua voi vallan mainiosti myös alushousut jalassa, mutta osan mielestä ne kannattaisi hylätä yöunien ajaksi.

– Yleisesti ottaen suosittelen nukkumaan ilman alushousuja, urologi Fenwa Milhouse toteaa ja selittää, että tällöin sukuelinten alue tuulettuu kunnolla.

Pääosin kyse on kuitenkin alushousujen mallin tapaan omasta mieltymyksestä.

Jos alushousut kuitenkin kutittavat, hankaavat tai puristavat yön aikana, on parempi vaihtoehto nukkua ilman tai valita sellaiset alushousut, jotka antavat ihon hengittää ja tuntuvat mukavilta.

Katso myös: Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pyykinpesumerkinnät tarkoittavat

Pesetkö vaatteesi oikein? Tätä pesulapun symbolit oikeasti tarkoittavat 1:40
Vaatteen pesua ja kuivausta kuvaavien symbolien tarkoitus on kertoa, miten vaate voidaan pestä ja kuivata.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat